BJC “IK Auseklis” projektā “Satiec savu meistaru”

BJC “IK Auseklis” Minimotomuzejā 2023. gada 31. martā plkst. 17.00 Latvijas Nacionālā kultūras centra projekta “Satiec savu meistaru” ietvaros – tikšanās ar Latvijas spīdveja aizsācējiem 20. gadsimtā - Ivaru Blumfeldu, Vadimu Šilovu, Valdi Otto, Antoni Kušels, Andri Matisānu, Aivaru Boris, Aivaru Zemžanu un Latvijas jauno spīdveja zvaigzni Franci Gustu.

Spīdvejs ir motosporta paveids, kurā piedalās ar speciāliem motocikliem. Tā pirmsākumi ir meklējami ap 1930. gadu. Sacīkstes notiek stadionā ar speciālu izdedžu vai grants segumu. Apļa kopējais garums ir 400 metri. Lai varētu panākt lielāku ātrumu un labāku rezultātu, sportisti līkumos motociklu ievada sānslīdē un tādā veidā izbrauc visu līkumu.

Latvijā spīdveja aizsākumi ir meklējami Daugavpilī 1964. gadā. 1976. gadā notika pirmās spīdveja sacensības Rīgā Biķernieku kompleksajā sporta bāzē, tajās startēja Ivars Blumfelds, Roberts Lončs, Vadims Šilovs un citi sportisti. Rīgā šobrīd ar spīdveju nodarbojas BJC “IK Auseklis” interešu pedagoga A. Kušels vadībā, treniņi notiek BKSB spīdveja stadionā pirmdienās un trešdienās.

Pasākuma programma:

  • Minimotomuzeja apskate,
  • Latvijas spīdveja motosporta veterānu atmiņas par sporta gaitām spīdvejā, saruna ar jauno spīdvejistu Franci Gustu,
  • spīdveja veterānu un dalībnieku mini sacensības automodelismā.

Uz tikšanos Minimotomuzejā!

tālr.: +371 67181497, e-pasts: ostepens@edu.riga.lv


Andris Matisāns