Jaunieši aicināti piedalīties mācībās par iesaisti pašvaldības līdzdalības budžeta īstenošanā

Jaunieši aicināti piedalīties mācībās par iesaisti pašvaldības līdzdalības budžeta īstenošanā

Jaunatnes jomas pārstāvji un politikas veidotāji no Rīgas un citām Latvijas pašvaldībām aicināti piedalīties mācībās par jauniešu līdzdalības izpausmēm un iesaisti līdzdalības budžetu īstenošanā.

Mācības tiek rīkotas starptautiska Erasmus+ projekta “Līdzdalības budžeti jaunatnes jomā, veicinot jauniešu iespējas ar lielo datu palīdzību (YUPAD)*” ietvaros, kuru sadarbībā ar 9 ārzemju partneriem no 2022. līdz 2024. gadam īsteno Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Sākot ar 2025.  gadu visās pašvaldībās Latvijā paredzēta obligāta līdzdalības budžeta ieviešana, kuras galvenais mērķis ir iedzīvotāju iesaistīšana un mērķtiecīga sadarbība ar vietējo pašvaldību. Lai šajos procesos veicinātu tieši jauniešu interešu pārstāvniecību, mācību ietvaros tā dalībniekiem būs iespēja:

  • iepazīties ar dažādām jauniešu līdzdalības izpausmēm un to nozīmību;
  • izprast līdzdalības budžetu un mehānismus tā realizēšanai;
  • apgūt metodes un rīkus jauniešu viedokļu izzināšanai, ideju izstrādei un prezentēšanai vietējiem lēmumpieņēmējiem;
  • iepazīties ar tiešsaistes rīka “Jaunatnes līdzdalības budžeta platforma” lietošanu;
  • dalīties ar pieredzi un iepazīties ar labās prakses piemēriem jauniešu iesaistē līdzdalības bužetos Latvijā un Eiropā.

Mācībām aicināti pieteikties pārstāvji no jaunatnes nevalstiskajām organizācijām un jauniešu centriem, skolu pašpārvalžu konsultanti un citi jaunatnes jomā iesaistītie, kā arī politikas veidotāji un lēmumpieņēmēji no visām Latvijas pašvaldībām.

Mācības norisināsies 2023. gada 19. maijā, no plkst. 10.00 līdz 16.00, radošajā kvartālā “Lastādija” Puškina ielā 11, Rīgā. Tās vadīs “Eiropas kustības Latvijā” ģenerālsekretāre un pilsoniskās līdzdalības jomas eksperte Liene Valdmane.

Pieteikšanās līdz 15. maijam, aizpildot reģistrācijas anketu: https://ej.uz/LidzdalibasBudzetsREG

Vietu skaits ierobežots.

Pēc mācību noslēguma 2-3 dalībniekiem no Rīgas, izmantojot apgūto metodoloģiju, būs iespēja kopā ar jauniešu grupām izstrādāt konkrētas idejas, prezentēt tās pašvaldības pārstāvjiem un panākt to ieviešanu līdzdalības budžeta procesa ietvaros.

Jautājumu gadījumā lūdzam sazināties ar projekta koordinatori un jauniešu centra "Kaņieris" vadītāju Daci Rībenu  (dace.ribena@riga.lv vai zvanot 67026849).

* “YUPAD: Youth Participatory Budgets Empowering Young People using Big Data”

Projektu finansē Eiropas Savienība. Paustie uzskati un viedokļi ir tikai autora(-u) uzskati un viedokļi, un ne vienmēr atspoguļo Eiropas Savienības vai Eiropas Izglītības un kultūras izpildaģentūras (EACEA) uzskatus un viedokļus. Par tiem nav atbildīga ne Eiropas Savienība, ne finanšu granta piešķīrēja iestāde.