Rīgas 173. pirmsskolas izglītības iestādē noslēdzies skaistiem notikumiem piepildīts laiks

Rīgas 173. pirmsskolas izglītības iestādē noslēdzies skaistiem notikumiem piepildīts laiks

Līdz ar Latvijas valsts gadadienas svinību atzīmēšanu, Rīgas 173. pirmsskolas izglītības iestādē noslēdzies sabiedrības integrācijas projekts “Mūsu labie darbi”.

No maija līdz novembra beigām, kopā ar PII “Zilbīte” divām ukraiņu bērnu grupām, pavadīts piepildīts un skaistiem notikumiem bagāts laiks.

Projekta pasākumi tika organizēti ar domu:

  • uzklausīt bērnus, maksimāli īstenojot viņu piedāvātās idejas un realizējot viņu ieceres atbalsta sniegšanā ukraiņu bēgļu bērniem un vienaudžiem iestādē;
  • atbalstīt bērnu vēlmi darboties un novadīt dažas aktivitātes patstāvīgi, tādējādi sekmējot izglītojamo pilsonisko aktivitāti;
  • veicināt izglītojamo izpratni par kopējām valstiskām vērtībām, iepazīstot tradīcijas un svinot Latvijas valstij nozīmīgus svētkus.

Maijā, uzsākot īstenot projekta aktivitātes, kopā ar bērniem nolēmām ka sāksim rakstīt “Labo darbu grāmatu”, kurā ierakstīsim visas īstenotās idejas, visus labos darbus ko paveiksim projekta laikā. Tagad, šķirstot grāmatas lapas, varam atskatīties uz padarīto, bet bērniem, iepazīstoties ar darbiņiem kuri paveikti citās grupās, ir vēlēšanās darīt vēl vairāk.

Par projekta līdzekļiem varējām iegādāties palīglīdzekļus dārza darbiem – lāpstas, grābekļus, slotas, spainīšus, ķerras. Iegādāto materiālu bērni aktīvi izmanto lai uzturētu kārtību savos rotaļlaukumos, lai grābtu un vestu lapas bet pavasarī un rudenī - apkoptu savas iestādītās un izaudzētās puķes. Daudzas lietas, protams, ātri nolietosies, taču vēlme aktīvi darboties un palīdzēt būs palikusi.

Iegādājāmies arī sporta inventāru, kurš turpinās kalpot ilgtermiņā. Noslēdzoties projektam, arī turpmāk turpināsim īstenot to, ka nedēļā ir atsevišķas nodarbības un organizētie jautrie brīži, kuros aktivitātes novada bērni.

Gribas pieminēt arī projekta ietvaros notikušos svētkus:

  • Baltā galdauta svētkus maijā, kuros bērni izteica vēlmi atbalstīt bēgļu ģimenes no Ukrainas un kuros iemācījāmies nodejot ukraiņu tautas “Pavasara deju”;
  • Vasaras Saulgriežu ielīgošanu un Miķeļdienu, kuros kopā ar ukraiņu bērniem iepazītas latviešu tautas tradīcijas;
  • Patriotu nedēļu – dienu, kad ciemos ieradās Latvijas armijas karavīri lai iepazīstinātu bērnus ar armijas ekipējumu un pārliecinātu mūs par to, ka mūsu zeme ir aizsargāta un drošās rokās. Un Latvijas dzimšanas dienas svinības, kad lielajā ekrānā skatījāmies prezentāciju par paveiktajiem labajiem darbiem, dziedājām tautasdziesmas, bet iestādes logopēde A.Volfa, kopā ar sagatavošanas grupas bērniem, bija sagatavojusi skaistus dzejoļus par Latviju.

Projektu uzsākot, uzaicinājām pie sevis pasniedzējus no SIA “Sveču darbnīca”, kuru vadībā iemācījāmies liet sveces. Jauniegūtās prasmes bērni izmantoja lai gatavotu dāvanas ukraiņu bērniem un veidotu Gaismas ceļu Lāčplēša dienā. Patreiz vairākās grupās ir vēlēšanās pašiem izliet sveces arī Ziemassvētkos, tāpēc var droši teikt, ka bērni un iestādes pedagogi ieguvuši paliekošas prasmes, kuras noderēs ilgtermiņā.

Projekts sniedzis daudz iespēju un, to noslēdzot, esmu pateicīga visai darba grupai par  padomiem, idejām un aktīvo iesaistīšanos: iestādes vadītājai A.Stacevičai, mūzikas skolotājai A.Rancānei, saimniecības vadītājai Ļ.Maksimovai un grupu skolotājām.

Īpašs paldies Sabiedrības integrācijas projektu vadītājai Irinai Vasiļjevai par atbalstu visā projekta laikā.

Par projekta organizēšanu atbildīgā persona Rīgas 173. pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja vietniece Vita Kaļva

Projekts tiek finansēts Rīgas pilsētas Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros.

Galerijas