Rīgas 25. vidusskola piedalās Erasmus+ projekta otrajā mobilitātē Portugālē

Rīgas 25. vidusskola piedalās Erasmus+ projekta otrajā mobilitātē Portugālē

Maija pirmajā nedēļā Rīgas 25. vidusskolas skolotāju un skolēnu grupa devās uz Portugāli. Šajā projektā tā ir otrā mobilitāte - "DIGITAL TOOLS FOR DIGITAL NATIVES".

Projekta galvenie mērķi:

  • skolotāju digitālo kompetenču attīstīšana;
  • pielāgošanās mūsdienu tehnoloģiju pasaulei un digitālo materiālu ienešana klasē;
  • digitālo rīku izstrāde atbilstoši skolēnu vajadzībām un interesēm;
  • sadarbības pilnveide starp skolotāju un skolēnu, nodrošinot viņu aktīvu līdzdalību;
  • tiešsaistes un tālmācības izglītības kvalitātes paaugstināšana;

Papildu šiem galvenajiem mērķiem paredzēta arī citu tautu kultūras iepazīšana un angļu valodas prasmju pilnveide.

Mūs uzņēma skola Porto pilsētas priekšpilsētā Moreira da Maia. Šeit, līdzīgi kā pie mums Latvijā, vairākas skolas ir apvienotas vienā.

Pirmdiena sākās ar ilgo lidojumu līdz Porto. Tad pirmie iespaidi Porto, kas ir otrā lielākā pilsēta Portugālē. Šķērsojām Dom Luis I divstāvu metāla arkas tiltu (Dom Luis I Bridge), kas stiepjas pār Douro upi. Tilts ir īstens Portugāles pilsētas Porto simbols, tas ir 395 metrus garš un 8 metrus plats, un tilta arka ir viena no pasaulē lielākajām. Apmeklējām arī Porto katedrāli. Acis priecēja pilsētas rātsnama ēka. Uzkāpām arī Clérigos tornī, kas tiek uzskatīts par nacionālo pieminekli. Un flīzes, flīzes, flīzes. Tās klāj gan ēku ārsienas, gan iekštelpas, pat baznīcu iekšpusē uz sienām ir portugāļiem raksturīgās flīzes. Tās ir ne tikai vēsturiskās, bet arī mūsdienu ēkas rotā dažādas flīzes.

Otrdien devāmies uz vienu no apvienoto skolu ēkām. Tur mūs sagaidīja skolēnu koris, priekšnesumus sniedza arī skolas bundzinieks. Skolā mācās arī skolēni ar īpašām vajadzībām. Viņi tiek iekļauti gan mācību procesā, gan citās aktivitātēs. Skolēni jau no mazotnes tiek mācīti, ka mēs varam būt dažādi. Zālē valdīja sirsnīga atmosfēra. Tad skolas apskate, iepazīšanās ar dažādām darba formām. Bijām gan mācību kabinetos, gan sporta zālē, gan skolas ēdnīcā. Bioloģijas stundā skolēni strādāja ar virtuālās realitātes brillēm. Aktivitātēs iesaistījās arī viesu skolēni un skolotāji. Tad vēl ungāru un itāļu prezentācijas par savu skolu, pilsētu un valsti. Un vakarā garas pastaigas pa Porto pilsētu.

Trešdienu sākām ar vēl vienas skolas ēkas apskati. Tajā mācās pirmskolas vecuma bērni, kā arī pamatskolas skolēni. Pirmskolas nodarbības Portugālē bērni sāk no triju gadu vecuma. Bijām vienā no grupiņām, kur mazie bērni uz interaktīvās tāfeles no maziem kvadrātiņiem veidoja ceļu no Latvijas uz Portugāli. Bijām arī pie trešās klases skolēniem. Viņi strādāja grupiņās. Vieni veidoja prezentāciju, citi uz plakāta  ar Saules sistēmu pārvietoja robotiņu, no vienas planētas uz citu, iepriekš uzstādot nosacījumus kā robotiņam vajadzētu pārvietoties. Trešie līdzīgu darbu veica, liekot robotiņam nokļūt kādā no Eiropas valstīm. Vēl viena grupiņa vēroja ekrānu, pēc noskatītā, izvēloties atbildes uz jautājumiem planšetēs. Iepazīstināja mūs ar skolu. Tad atgriezāmies pirmajā skolā. Tur mums rādīja un stāstīja kā, ar kādām metodēm strādā ar skolēniem ar fiziskās un garīgās attīstības problēmām. Kā darbā ar šiem skolēniem var izmantot informāciju tehnoloģijas, lai sasniegtu rezultātu skolēnu attīstībai. Pēc tam komandās, kurās bija dalībnieki no projektā iesaistītajām valstīm, izspēlējām izlaušanās spēli “Atklāj Portugāli!”, kas veidota platformā genial.ly. Darba dienas noslēgumā klausījāmies lektora stāstu par robotu izmantošanu skolā, vērojām demonstrējumu.

Ceturtdienā devāmies uz Aveiro pilsētiņu, kas atrodas uz dienvidiem no Porto. Aveiro kopš seniem laikiem ir sāls ieguves vieta upes deltā pie okeāna. Apmeklējām vietu, kur gada siltajos mēnešos iegūst sāli. Iepazinām Aveiro saldo lepnumu – ovos moles, miltu papīrā ietītu portugāļu “gogelmogel” versiju. Vērojam video, kā tiek veidots saldais našķis, tad arī pašiem bija iespēja piedalīties gan našķa veidošanā, gan arī tā nobaudīšanā. Pilsētu sauc arī par Portugāles Venēciju. Pārvietojoties ar moliceiros - laivām pa Aveiro kanāliem, iepazinām pilsētu no cita skatu punkta. Un tad – tikšanās ar okeānu! Bijām pludmalē. Viļņi ļoti spēcīgi, ūdenī dodas tikai daži drosmīgie. Tad ciematiņš Costa Nova okeāna krastā ar strīpainām mājām. Savulaik tās bijušas vietējo zvejnieku mitekļi. Izskatās jauki un amizanti.

Piektdiena. Esam Maias pilsētas Domē. Tur tiekamies ar pašvaldības pārstāvjiem, mums svinīgā atmosfērā tiek izsniegti sertifikāti par dalību mobilitātē. Tad īss ieskats Portugāles un reģiona vēsturiskajos notikumos, kā arī pilsētas Domes torņa apmeklējums, no kura paveras fantastisks skats uz apkārtni. Dienas otrajā pusē dodamies pastaigā pa Porto pilsētu portugāļu skolotāja pavadībā. Apmeklējam Porto centrālo dzelzceļa staciju, vietējo tirgus laukumu, izstaigājām kalnainās vecpilsētas ieliņas. Tad brauciens ar laivu pa Douro upi. Skats uz Porto no upes – fantastisks. Noslēgumā atvadu vakariņas okeāna krastā vērojot saulrietu.

Šīs nedēļas laikā iepazinām Portugāles kultūru, uzlabojām savas angļu valodas prasmes, komunicējot ar projekta partnervalstu skolotājiem un skolēniem, iepazinām mācību procesu portugāļu skolā, iepazinām IT rīkus, kurus savā darbā ar skolēniem izmanto portugāļu skolotāji, redzējām kā mācību procesā tiek iekļauti skolēni ar attīstības traucējumiem. Un protams, portugāļu sirsnība! Paldies par ieguldīto darbu!

Tiekamies rudenī Ungārijā!

Rīgas 25. vidusskolas direktores vietniece Gita Šulce

 

 

Galerijas