Stāsts par četriem brīvprātīgajiem jauniešiem un “vienreiz dzīvē” iespēju

Četri jaunieši no trim dažādām valstīm izvēlējās misiju: būt par brīvprātīgajiem no Francijas, Austrijas, Gruzijas šeit Latvijā. Teju veselu gadu prom no ģimenes un draugiem valstī, par kuru zināja maz. Viņi vēlējās piedzīvojumu, ko atcerēties visu dzīvi; būt noderīgi, dot savu laiku un enerģiju jauniešiem citā valstī, lai radītu pozitīvu ietekmi. Vai viņiem izdevās? – Jā, un viņi turpina iesākto ar patiesu prieku!

Paco (22 gadi) no Francijas un Hanna (19 gadi) no Austrijas ieradās Rīgā, jauniešu centrā “KAŅIERIS” 2021. gada vasarā. Piedzīvoja visus 4 gadalaikus, arī Covid-19 ierobežojumus, taču, par spīti izaicinājumiem, viņi nepadevās un nepilna gada laikā sasniedza lieliskus rezultātus, ar pozitīvu ietekmi realizējot projektu “Iespēju Telpa". Atvadoties acīs bija asaras un sajūta, ka Latvijai sirdī vienmēr būs īpaša vieta.

“Klusums” nebija ilgs – jau šī gada rudenī Rīgas jauniešu centrā ieradās tikpat enerģiskā Lile (19 gadi) no Gruzijas un Mari (28 gadi) no Austrijas. Izsakām pateicību nodibinājumam “Baltijas reģionālais fonds” par palīdzību meiteņu uzņemšanā! Abas meitenes Rīgas jauniešiem piedāvā neformālās izglītības aktivitātes kopā ar jauniešu centra "Kaņieris" komandu:

  • skolu vizītes, kuru laikā stāstām par Eiropas jaunatnes programmām: ERASMUS+ jauniešu apmaiņām un brīvprātīgo darbu Eiropā;
  • radošas un sportiskas brīvā laika aktivitātes, kurām var sekot un pieteikties bez maksas 13 līdz 25 gadus jauni cilvēki Rīgas jauniešu centra “Kaņieris” Instagram vai Facebook.

Ko esam paveikuši? Rezultāti un nākotnes plāni

  • Vairāk nekā 400 jaunieši piedalījušies informatīvās un interaktīvās vizītēs Rīgas skolās. Latvijas jaunieši uzzina arvien vairāk par līdzdalības iespējām Eiropā un Rīgā. Piesaki arī savu skolu, rakstot uz e-pastu kanieris@riga.lv vai zvanot pa tālruni 67026849;
  • 15+ pašu brīvprātīgo īstenotas iniciatīvas: labbūtības pikniks, apzinātības pārgājiens, sporta aktivitātes, galda spēļu vakari, "Eurodesk" info tīkla pasākumi, internacionālie kultūru vakari un citas aizraujošas bezmaksas brīvā laika aktivitātes Rīgas jauniešiem;
  • Tuvākais pasākums? 6. decembrī “Dāvanu darbnīcu maratons!” plkst 17.00-20.00 Kaņiera ielā 15, 2. stāvā, pieteikšanās un papildu informācija, atverot saiti šeit;
  • Līdzdalība Rīgas jauniešu centra “Kaņieris” un Rīgas Skolēnu domes ikdienas pasākumos, darbos un nedarbos. Brīvprātīgie bija un ir vēstneši un “staigājoša reklāma” tādām Eiropas vērtībām kā cilvēktiesības, empātija, aktīva līdzdalība sabiedrībā un iekļaušana.

Ko tas maina? Ietekme un turpinājums

  • Zināšanas. Pieaug to jauniešu skaits, kas zina par savām iespējām Eiropas Savienības programmās Erasmus+ un Eiropas Solidaritātes korpuss;
  • Līdzdalība. Palielinās jauniešu skaits, kas zina un piedalās dažādās Rīgas  jauniešu centra “Kaņieris” aktivitātēs;
  • Attieksme. Jaunieši labāk izprot Eiropas vērtības, tiek vairota starpkultūru komunikācija un sadarbība;
  • Sadarbība. Stiprināta jauniešu centra "Kaņieris" un vairāku Rīgas skolu sadarbība, kā arī kopdarbs ar dažādām NVO.

Jaunieši vecumā no 18 līdz 30 gadiem var piedalīties Eiropas Solidaritātes korpusa (ESK) brīvprātīgā darba projektos 2 līdz 12 mēnešu garumā. Eiropas Jaunatnes portālā ir pieejama akreditēto organizāciju datubāze, uz kurām var doties. 

Informācija soli pa soli ir atrodama, atverot saiti šeit.

Par Rīgas jauniešu centru "Kaņieris"

Rīgas jauniešu centrs "Kaņieris" ikdienā darbojas trīs virzienos:

"Kaņieris" ir arī Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras sadarbības partneris – "Eurodesk" info tīkla punkts. Tajā jaunieši var saņemt informāciju par iespējām iesaistīties ne tikai Rīgas Skolēnu domē un dažādās Rīgas NVO, bet arī Erasmus+ un Eiropas Solidaritātes korpusa programmās.

Rīgas domes izglītības, kultūras un sporta departaments sveic Starptautiskajā brīvprātīgo dienā un aicina ikvienu interesentu uz jauniešu centra aktivtātēm! Par tām var uzzināt tīmekļvietnē un sociālajos tīklos!

Galerijas