Ugunsdzēsības automobiļu modeļi no Romualda Ražuka, Alekseja Skaredova un Ērika Vijupa kolekcijām

Ugunsdzēsības automobiļu modeļi no Romualda Ražuka, Alekseja Skaredova un Ērika Vijupa kolekcijām

2023. gada 13. maijā Latvijas Ugunsdzēsības muzejs savā kolekciju zālē  atvērs izstādi ar Romualda Ražuka dāvinātajiem ugunsdzēsības auto modeļiem, kas turpmāk papildinās muzeja ugunsdzēsības dienesta auto modeļu krājumu.

Kolekcijas centrā ir triju auto modeļi: “Russo – Balt”, “Ford – Vairogs”, “RAF Latvija”. Unikāli automobiļi, kas tapuši Latvijas teritorijā dažādos laika periodos.

2022. gada nogalē lietuviešu izcelsmes Latvijas ārsts un politiķis, Latvijas Universitātes pasniedzējs, medicīnas zinātņu doktors Romualds Ražuks dāvināja muzejam ugunsdzēsības un glābšanas transportlīdzekļu modeļu kolekciju. To veido lieliski saglabāti auto modeļi, kas parāda  ugunsdzēsības tehnikas attīstību no 20. gadsimta sākuma. Lielāko daļu no kolekcijā redzamajiem automobiļiem izmantoja Latvijas ugunsdzēsības dienestos. Kolekcija apliecina, ka Latvijas ugunsdzēsības dienests sekoja līdzi laikam un iespēju robežās centās ugunsdzēsējus nodrošināt ar sava laika labāko tehniku. Modeļu kolekciju papildina muzeja krājuma fotogrāfijas, kurās iemūžināta šo transportlīdzekļu izmantošana gan mācībās, gan veicot dienesta pienākumus.

Kolekciju zālē izvietota arī trimdas latvieša Ērika Vijupa transportlīdzekļu modeļu kolekcija, kas ietver ugunsdzēsības auto attīstību laikā no 19. gs. beigām līdz 21. gs. sākumam un ugunsdzēsības veterāna, atvaļinātā pulkvežleitnanta un ilggadējā Latvijas Ugunsdzēsības muzeja darbinieka Alekseja Skaredova ugunsdzēsības auto un depo modeļu kolekcija. Jaunais veidols ieskandina muzeja 45. pastāvēšanas gadu, kas atzīmējams šī gada septembrī.

Latvijas Ugunsdzēsības muzejs, Hanzas iela 5, Rīga, LV 1045. Tālrunis 67331334

Darba laiks: P., O., T., C., P. 10.00 - 17.00
Pirmdienās un svētdienās slēgts.