Ziemassvētku pasākums „Lukturīšu ceļojums pie Ziemassvētkiem”

Ziemassvētku pasākums „Lukturīšu ceļojums pie Ziemassvētkiem”

2022. gada 22. decembrī Rīgas 193. pirmsskolas izglītības iestādes bērni ievadīja Ziemassvētku pasākumu  „Lukturīšu ceļojums pie Ziemassvētkiem” ar šādu četrrindi:

"Lai visi būtu priecīgi
Kā Ziemassvētku rūķīši,
Lai visiem staro gaismiņa,
Kas iepriecina sirsniņu."

Pasākuma mērķis bija padziļināt un paplašināt bērnu un vecāku zināšanas par latviešu tradīcijām, veidot prasmi tos svinēt.

Pasākums notika iestādes laukumā, kurā piedalījās gan grupu bērni, gan visi darbinieki, gan vecāki kopā ar vizuālo tēlu - Rūķīšiem. Lai izgaismotu ceļu uz Ziemassvētkiem, tika  gatavoti lukturīši no metāla kārbiņām ar izurbtiem  caurumiņiem, caur kuriem gaiši spīd gaismiņa. Metāla korpuss bija nepieciešams, lai varētu ielikt svecīti un būtu drošībā par uguns liesmiņu.

Skanot Ziemassvētku dziesmām un skandējot dzejoļus sagaidījām Rūķi, kurš pārņēma vadību ar dažādām bērniem organziētām aktivitātēm.

Tika iesaistīti katras grupas lielais Rūķis, kurš atvēra pārsteiguma kastes ar uzdevumiem, kurus izpildīja bērni. Kulminācija atradās pēdējā mazākajā kastītē ar lukturīti, kuru vajadzēja iededzināt ar burvju vārdiem. Liels bija visu pārsteigums, kad lukturītis pats iedegās un sākās gaismas ceļš uz Ziemassvētkiem.No šī lukturīša lielie Rūķi aizdedzināja savu grupu lukturīšus un piekarināja tos pie dekoratīvā koka.

Beidzot svētkus, katras  grupas dalībnieki gāja apkārt gaismas kokam un dziedāja Ziemassvētku dziesmu un saņēma dāvanas ar piparkūkām. Svētku noskaņojumu papildināja lielā egle laukumā, kas bija izrotāta ar pašu rokām gatavotām egļu rotām.

Vecāki bija patīkami pārsteigti, ka vecākā vecuma grupu bērniem ir prasme svinēt tautas svētkus, ievērot tradīcijas, emocionāli runāt dzejoļus un dziedāt Ziemassvētkus dziesmas, un arī jaunākā vecuma bērniem tika dota iespēja veidot šo prasmi. Vecāki atzina, ka šāds sadarbības pasākums veido kopības un piederības sajūtu latviešu tradīcijām un prasmi tos svinēt.

Informāciju sagatavoja vadītājas vietniece (izglītības jomā) L.Martuženoka