Aicina apmeklēt Rīgas interešu izglītības metodiskā centra rīkoto Svētku pasākumu

Valsts svētku nedēļā aicinām apmeklēt Rīgas interešu izglītības metodiskā centra rīkoto Svētku pasākumu, kurā ietilpst:

  • lekcija/prezentācija “Baltāsbaznīcas ielas 14 ēkai – 115!”;
  • Rīgas Interešu izglītības metodiskā centra darbinieku foto konkurss-izstāde “Mana un Mūsu – Latvija – Tēvzeme – Dzimtene” atklāšana  2023. gada 15. novembrī plkst.11.00, Baltāsbaznīcas ielā 14.

Lekcijas/prezentācijas “Baltāsbaznīcas ielas 14 ēkai – 115!” lektors Guntis Vāveris, Latvijas Universitātes Vēstures un doktora grāda pretendents humanitārajās zinātnēs vēsturē, arhīva eksperts uzziņu sistēmas jautājumos Latvijas Valsts vēstures arhīva Fondu analītikas un uzziņu sistēmas nodaļā.

Ēkas nozīmīgākie datumi

1908. gadā Augusts Dombrovskis (16.07.1845. – 13.11.1927.) Vecmīlgrāvī uzceļ Proģimnāziju zēniem un meitenēm. Ēkas plānu zīmējis un būvdarbus vadījis pats A.Dombrovskis.

Virs ieejas izglītības iestādē uzraksts “Darbs pārspēj visu”.

Rakstnieks Anšlavs Eglītis romānā “Cilvēķi mežā” Augusta Dombrovska darbību raksturojis kā “varoņleģendu no aizmūžīgās mitoloģijas”.

Augusts Dombrovskis ir izcila un apbrīnojama personība! Skolā nav gājis nevienu dienu un izglītību ieguvis pašmācības ceļā, lasīt un rakstīt iemācījusi māte. Kokrūpnieka, mecenāta, kultūras darbinieka, vijoļmeistera Augusta Dombrovska devums latviešu tautai ir milzīgs, unikāls, ievērojams un izcils!

1996. gadā ēka Baltāsbaznīcas ielā 14 atzīta par valsts nozīmes kultūras pieminekli. Kopš 1908. gada līdz 2023. gadam ēkā darbojušās vairāk kā 10 izglītības iestādes. No 2019. gada Baltāsbaznīcas ielā 14 ir Bērnu un jauniešu centrs “Laimīte”.

Pēc lekcijas aicinām uz Rīgas Interešu izglītības metodiskā centra darbinieku foto izstādes “Mana un Mūsu – Latvija – Tēvzeme – Dzimtene” atklāšanu. Šī būs Rīgas Interešu izglītības metodiskā centra darbinieku 4. izstāde.

Dalībnieki tika aicināti iesniegt fotogrāfijas par sekojošām tēmām:

  • tradīcijas.
  • Valsts svētki
  • Dziesmu un deju svētki.
  • svētki.
  • ievērojamas un nozīmīgas vietas Latvijā (arhitektūra, pieminekļi, kultūras vietas u.c.)
  • ievērojamas un nozīmīgas personas Latvijā.
  • nozīmīgas personas man (vecvecāki, vecāki, brāļi un māsas, skolotāji, mākslinieki u.c.)
  • nozīmīgas vietas man (dzimtās mājas, iestādītais koks u.c.)
  • nozīmīgs mirklis man.

Izstādē varēs apskatīt arī fotogrāfijas ar Baltāsbaznīcas ielas 14 ēku laiku lokos.

Informācija publikācijas sagatavošanai ņemta no pieejamās informācijas Kultūras pilī “Ziemeļblāzma”, Ziemeļblāzmas filiālbibliotēkā Novadpētniecības nodaļā, grāmatā par “Augusts Dombrovskis. Mūžs un veikums.”, autors Andrejs Grāpis.

Paldies Rīgas Interešu izglītības metodiskā centra vadītājai Ingai Cimiņai par atbalstu un iesaistīšanos!

Informāciju sagatavoja Elita Kalnača, Rīgas Interešu izglītības metodiskā centra galvenā speciāliste vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas jomā.