Bluķa vilkšanas tradīcija bērnudārzā “Dzirnaviņas”

Bluķa vilkšanas tradīcija bērnudārzā “Dzirnaviņas”

Visi zina, ka Ziemassvētkos ir ierastas svinēšanas tradīcijas un atribūtika: piparkūkas, eglīte, rūķīši vai Ziemassvētku vecītis, kurš nes dāvanas. Bet Rīgas pirmsskolas izglītības iestāde “Dzirnaviņas” šogad nolēma Ziemassvētkus sagaidīt citādi - tā, kā to darīja mūsu senči.

Skolotājas kopā ar bērniem izzināja vienu no senām un nozīmīgām Ziemassvētku svinēšanas tradīcijām – Bluķa vakaru. Bluķa vilkšanas tradīcijai ir sena, rituāla nozīme, kas ietver sevī ideju par aizgājušā gada grūtumu un nedienu sakopšanu un to simbolisku sadedzināšanu bluķa veidolā, tam līdzi sadedzinot visas gada neveiksmes, ļaunumus un bēdas, vietā atstājot gaismu. Ar Bluķa vakaru beidzas iepriekšējais un sākas jaunais Saules gads!

Audzēkņi tik ļoti vēlējās visas jaunās zināšanas pārnest reālajā dzīvē un izjust tradīcijas svinēšanas prieku! Tieši tāpēc bērni un viņu vecāki paši izgatavoja maskas, sagatavoja trokšņa instrumentus un devās pie uguns gatavot Bluķa vakara tradicionālo putru - koču (grūbu biezputru). Kamēr putra gatavojās, visi devās tradicionālās rotaļās un dejās. Dejas bija lustīgas, rotaļas - aizraujošas, dziesmas - skanīgas, bet putra – garšīga. Kas pagātni pētī, nākotni svētī.

Jekaterina Maškova, Rīgas pirmsskolas izglītības iestādes "Dzirnaviņas"  vadītājas vietniece izglītības jomā.

Galerijas