Dalība konkursā rosina prieku strādāt komandā

Dalība konkursā rosina prieku strādāt komandā

2023. gada martā Rīgas pirmsskolas izglītības iestādes “Māra” grupa “Circenīši” pieteica dalību savā pirmajā konkursā, kuru organizēja uzņēmums VENDEN ar nosaukumu “Ūdens mūsu pasaulei”.

Pavasaris ir laiks, kad enerģijas ir pavisam maz un labākais veids kā to palielināt - ir mesties jaunos dzīves izaicinājumos. Izaicinājums piedalīties konkursā nāca kā pozitīvs pamudinājums no vecākiem. Paldies  Damira mammai! Pirmā doma: "Ko mēs tādi mazi audzēkņi varam radīt, lai startētu šāda veida konkursā, kurā ir jāattaino ūdens nozīme pasaulē?" Tomēr pēc vienas dienas pārdomām tika nolemts ķerties pie darba un ņemt dalību. Turpmākajā nedēļā tapa fantastiski 14 konkursa darbi, kuri tika veidoti, izmantojot krāsas, krītiņus un trafaretus. Galvenais mērķis bija radīt darbus, kuros bērni attīsta pašvadītas mācīšanās prasmes, paši pieņem lēmumus saskaņā ar vēlmēm.

Iesniedzot gatavos darbus konkursam, nenoliedzami pārņēma liels lepnums par paveikto, jo darbi bija koši, krāsaini, tieši tādi paši kā grupas bērni - smaidīgi, aktīvi divgadnieki, kuri ir gatavi “uzsūkt” visas pasaules informāciju.

Dienā, kad tika atklāts publiskais balsojums, neviens no “Circenīšu” grupas pat nevarēja iedomāties, ka priekšā būs emocijām bagātas divas nedēļas un mēs cīnīsimies par godalgotajām vietām. Sākoties balsošanai, protams, visi vecāki par to tika informēti, un visi kopā nolēmām cītīgi strādāt kā komanda, lai iepriecinātu savus bērnus. Izmantotajām arī sociālās platformas ar aicinājumu atbalstīt bērnu zīmējumus konkursā.

Ieraugot vadošo zīmējumu izkārtojumu, viss mainījās, jo mūsu grupas zīmējums bija 4. vietā un cīnījās par iekļūšanu trijniekā! Urrā, Amēlijai! Kopīgi apspriežoties ar grupas vecākiem, nolēmām, ka darīsim visu iespējamo, lai par šo 3. vietu pacīnītos. Azarts un vēlme uzvarēt ieplūda asinīs tik strauji, ka tas deva mums visiem adrenalīna šalti un ieslēdzās varena sadarbība tieši starp grupas vecākiem un pedagogu. Zīmējumu autores vecāki izveidoja QR kodu, lai balsot vieglāk būtu gan iestādes darbiniekiem, gan citiem iestādes vecākiem. Šīs balsošanas saites ceļoja ļoti tālu, balsojumā iesaistīti tika arī draugi, filmēti video grupas vidē, uzņemti foto, lai Facebook un Instagram platformās ik dienu atgādinātu par balsošanu.

Konkursa balsošana noslēdzās 30. martā plkst. 23.59, un tajā vakarā neviens no lielās “Circeņu” saimes negulēja, jo pusnaktī viens otru sveicām ar patīkamo konkursa noslēgumu. VENDEN zīmējumu konkursa publiskajā balsojumā “Circenīšu” grupas audzēknes Amēlijas darbs ierindojās  2. vietā,  iegūstot ne tikai diplomus, bet arī naudas balvu 300 eiro apmērā!

Naudas balva – patīkama un noderīga, tomēr lielākais ieguvums ir konkursa laikā iegūtās emocijas. Dienā, kad uzzinājām par veiksmīgo iznākumu, mūsu visu sirdis gavilēja, grupas bērnu smaids un čalas nerimās, likās, ka ik viens darbiņa autors lido nedaudz virs zemes no prieka.

Kad norimst emocijas, rodas arī atziņas – konkurss bija tas, kas saliedēja vecākus un skolotājus vienotā mērķa labad. Ar konkursa palīdzību mēs kļuvām cilvēcīgāki, aizmirstot par ikdienas raizēm, rūpēm un statusiem. Mēs bijām vienkārši cilvēki, kuri vēlējās iepriecināt savus bērnus. Kļūstot par tādiem cilvēkiem, mēs neapzināti un neplānoti bērniem parādījām paraugu, piemēru - cik svarīga ir komanda un komandas darbs. Cik svarīgi ir atbalstīt otru un priecāties par savu un cita veikumu. Vērojot bērnus, nācās secināt, cik viņu emocijas ir tīras, patiesas un nesamākslotas, cik bērni fantastiski spēj priecāties, atbalstīt viens otru pat jau divos vai trīs gados.

Konkurss izvērtās daudz labāk, nekā sākotnēji bija plānots. Un jāsecina, ka nav nozīmes iegūtajai naudai, bet gan emocijām, kuras mēs kā grupa piedzīvojām šajās divās nedēļās. Bērnu un vecāku smaids, prieks un līksmība par panākumiem bija fantastisks un pats galvenais, ka ikviens no lielās “Circenīšu” saimes ikdienas steigā atrada laiku apstāties, lai priecātos un gavilētu.

Ar neviltotu prieku un gandarījumu – “Circenīšu” grupas skolotāja Elīna Dikante