Eksāmenu rezultāti un sertifikāti par vispārējās vidējās izglītības programmas apguvi

Eksāmenu rezultāti un sertifikāti par vispārējās vidējās izglītības programmas apguvi

2023. gada 11. jūlijā Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā (VPS) izglītības iestādēm ir iespēja iegūt centralizēto eksāmenu sertifikātus un uzzināt vērtējumus skolēniem, kuri kārtoja pārbaudījumus, lai iegūtu apliecinājumu par vispārējās vidējās izglītības apguvi. 

Vispārējās vidējās izglītības eksāmenu rezultāti portāla Latvija.lv e-pakalpojumā "Mani dati izglītības reģistros" pilnā apjomā būs pieejami sākot no 11.07.2023. plkst. 9.00, sertifikātu orģināli no minētā laika pieejami izglītības iestādēm.

JAUTĀJUMU GADĪJUMĀ:

VISC lietotāju atbalsta dienests
Tālr.:+371 66051908
E-pasts: atbalsts@visc.gov.lv 

VISC Lietotāju atbalsta dienesta tīmekļa vietne:  VPS - VISC atbalsts.


  • 1) Kur apskatīt eksāmenu rezultātus? 

Nepilngadīgo izglītojamo vecāki un pilngadīgie skolēni eksāmenu rezultātus var apskatīt portālā Latvija.lv sadaļā "Mani dati izglītības reģistros." E-pakalpojumā parāda eksāmenu rezultātus, ja eksāmenā iegūti vairāk par 10%. Papildu  jautājumu gadījumā aicinām sazināties ar Lietotāju atbalsta dienestu, rakstot uz atbalsts@visc.gov.lv.


 

  • 2) Kur iegūt sertifikātus? 

Centralizēto eksāmenu sertifikāti ir pieejami izglītības iestādēm. Aicinām vērsties pie konkrētās izglītības iestādes ar lūgumu nosūtīt Jums eksāmena sertifikātus elektroniskā dokumenta formā.
Lai iestātos augstākās izglītības iestādē ir jāinteresējas izvēlētajā augstākās izglītības iestādē par uzņemšanas kārtību. Vairākas iestādes izmanto elektroniskās pieteikšanās sistēmas, piemēram, https://latvija.lv/studijas ir publicēta informācija informācija par pieteikšanos studijām 2023./2024. mācību gadam 11 augstākās izglītības iestādēs, kas izmanto vienoto pieteikšanās platformu. Tāpat elektronisku pieteikšanos nodrošina arī Rīga Stradiņa universitāte https://www.rsu.lv/aktualitates/pamaciba-ar-bildem-ka-elektroniski-pieteikties-studijam-rsu.

Ja kādaI izglītības iestādeI šobrīd nav iespējas izsniegt sertifikātu - aicinām rakstīt uz atbalsts@visc.gov.lv.


 

  • 3) Kāpēc "Mani dati izglītības reģistros" neparādās kāds eksāmena rezultāts? 

Ja portālā "Mani dati izglītības reģistros", Jums nav redzams kāds no centralizēto eksāmenu sertifikātiem, tas nozīmē, ka skolēns konkrētajā eksāmenā nav ieguvis 10%. 

Kur var redzēt iegūto procentu skaitu eksāmenos, kuri netika nokārtoti?  Lai uzzinātu eksāmenā iegūtos procentus, aicinām sazināties ar Lietotāju atbalsta dienestu, rakstot uz atbalsts@visc.gov.lv. E-pastā norādot izglītojamā personas kodu.


 

  • 4) Ko darīt, ja vēlas apstrīdēt eksāmena rezultātus? 

Ja skolēnu neapmierina centralizētajā eksāmenā iegūtais vērtējums, mēneša laikā pēc sertifikāta izsniegšanas skolēnam vai viņa likumiskajam pārstāvim ir tiesības rakstīt iesniegumu, kas adresēts VISC, ar lūgumu pārskatīt eksāmenā saņemto vērtējumu. Plašāka informācija un iesnieguma paraugs pieejams Valsts izglītības satura centra mājas lapā: https://www.visc.gov.lv/lv/jaunums/ko-darit-ja-neapmierina-sanemtais-vertejums-centralizetaja-eksamena. Papildu  jautājumu gadījumā aicinām sazināties ar Lietotāju atbalsta dienestu, rakstot uz atbalsts@visc.gov.lv.


  • 5) Vai ir iespēja iepazīties ar eksāmena darbu? 

 Skolēnu uzrakstītie eksāmenu darbi ir pieejami izglītības iestādēm, tādēļ aicinām vērsties pie konkrētās skolas ar lūgumu sniegt iespēju apskatīt eksāmena darbu. Papildu  jautājumu gadījumā aicinām sazināties ar Lietotāju atbalsta dienestu, rakstot uz atbalsts@visc.gov.lv.



Kopumā šī mācību gada noslēgumā CE vidējās izglītības posma noslēgumā kārtoja vidēji 14 000 skolēnu optimālajā līmenī. Lielākais kārtotāju skaits augstākā līmeņa eksāmenos šajā mācību gadā bija svešvalodā, kuru kārtot izvēlējās teju 8000 skolēnu.

Lai iegūtu apliecinājumu par vispārējās vidējās izglītības apguvi, šogad skolēniem bija jānokārto latviešu valodas, matemātikas un svešvalodas eksāmens vismaz optimālajā līmenī un divi eksāmeni no 14 piedāvātajiem augstākajā līmenī. Arī vidusskolā eksāmena nokārtošanai jāiegūst vismaz 10% no kopvērtējuma. Šī gada eksāmenu sesija sākās jau mācību procesa laikā ar piekļuves nosacījumu izpildi un pievienošanu valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā. Šajā mācību gadā novērojama pozitīva tendence attiecībā uz eksāmenu kārtotāju skaitu dabaszinību nozares eksāmenos: būtiski pieaudzis kārtotāju skaits fizikā (958) un ķīmijā (970), kā arī sasniegts kārtotāju skaita rekords bioloģijā (2355).

2022./2023. mācību gada eksāmenu sesija sākās 15. maijā ar optimālā līmeņa eksāmenu latviešu valodā un augstākā līmeņa eksāmenu latviešu valodā un literatūrā. 

E-pakalpojums pieejams: https://latvija.lv/lv/Epakalpojumi/EP181/Apraksts 

Šis ir pirmais mācību gads, kad visi skolēni gan pamata, gan vidējās izglītības posmā kārto eksāmenus atbilstoši jaunajam mācību saturam un pirmo reizi šajā mācību gadā noslēguma pārbaudījumi 9. klases skolēniem tika vērtēti centralizēti un sertifikāti izsniegti elektroniski.

Sākot ar 2022./2023. mācību gadu, noslēguma eksāmenu vērtējums tiek izteikts procentos, un, lai eksāmens tiktu uzskatīts par nokārtotu, tajā jāiegūst vismaz 10%

Avots: visc.gov.lv