Erasmus+ projekta "Digitālie rīki jaunās tūkstošgades paaudzei" mobilitāte Latvijā

Erasmus+ projekta "Digitālie rīki jaunās tūkstošgades paaudzei" mobilitāte Latvijā

Rīgas 25. vidusskolas skolotāji un skolēni sāk darbu jaunajā Erasmus+ projektā (Digital Tools for Digital Natives), kura galvenie mērķi ir skolotāju digitālo kompetenču attīstīšana, pielāgošanās mūsdienu tehnoloģiju pasaulei un digitālo materiālu ienešana klasē, digitālo rīku izstrāde atbilstoši skolēnu vajadzībām un interesēm, sadarbības pilnveide starp skolotāju un skolēnu, nodrošinot viņu aktīvu līdzdalību, tiešsaistes un tālmācības izglītības kvalitātes paaugstināšana.

Pirmā mobilitāte pie mums – Latvijā, 2022. gada novembrī. Šoreiz viesu statusā tikai skolotāji. Iepazīstinājām  ar savu skolu, pilsētu, valsti. Viesus priecēja mūsu skolas deju kolektīvs “Pasaciņa”, kurš bija sagatavojis visu projekta dalībvalstu tautu dejas – gan portugāļu, gan turku, gan itāļu, kā arī ungāru. Viesi labprāt mācījās arī latviešu tautas dejas. Turki un portugāļi bija sagatavojuši fantastiskas prezentācijas par savu skolu. Stāstījumu par kultūru ciemiņi papildināja ar iespēju nobaudīt šajās valstīs populāros našķus. Apmeklējām Latvijas tehnoloģiju un izklaides pakalpojumu uzņēmumu SIA TET, bijām viņu birojā Rīgā. TET ir telesakaru operators, interneta pakalpojumu sniedzējs. Uzņēmuma darbinieki dalījās ar mums pieredzē, kādus digitālos rīkus viņi izmanto ikdienas darbā. Bija iespēja izmēģināt gan mums jau zināmos digitālos rīkus, gan arī kaut ko jaunu. Daudz kas no tā, ko izmanto uzņēmumā, ir noderīgs arī darbā ar skolēniem.

Ciemojāmies Siguldas Valsts ģimnāzijā. Priecājāmies par jaunajām, skaistajām telpām, par tehnisko nodrošinājumu skolā. Viesus aizvedām uz Turaidas muzejrezervātu. Dainu kalns, Turaidas tornis, Gūtmaņa ala, stāsts par Turaidas Rozi, ādas darbnīca Siguldas jaunajā pilī, brīnišķīgais rudens skats no Paradīzes kalna, ieskats mūsu vēsturē daudzus gadsimtus atpakaļ. Tā ir tikai daļa no tā, ar ko savus viesus iepazīstinājām.

Ar viesiem tikās arī mūsu Skolas padomes priekšsēdētājs, kurš strādā IT uzņēmuma Accenture Latvijas filiāle. Izvērtās interesanta filozofiska saruna par mākslīgo intelektu, par skolotāju, skolēnu un viņu vecāku attiecībām ar informāciju tehnoloģijām. Skolotāji viesus iepazīstināja ar projekta PUMPURS darbību Latvijā un mūsu skolā. Projekts “Atbalsts priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas samazināšanai” orientēts uz to, lai mazinātu to izglītojamo skaitu, kas pārtrauc mācības. Šīs problēmas risinājums aktuāls arī mūsu projekta partnervalstīs. Viesojāmies RIIMC (Rīgas Izglītības un informatīvi metodiskajā centrā). Tur mums ieskatu par centra darbu skolotāju atbalstam Rīgā, kā arī izglītības iestāžu tīklu mūsu pilsētā sniedza centra darbinieki. Šoreiz diskutējām par vienu no centra prioritātēm – digitālo prasmju uzlabošanu pedagoģiskajiem darbiniekiem. Ieskatījāmies arī Rīgas jauniešu centrā KAŅIERIS, kas ir iespēju telpa Rīgas jauniešiem un viņu organizācijām, kur gūt zināšanas, prasmes un veidot savstarpējo sadarbību. Jauniešu centra uzdevums ir radīt un ikdienā uzturēt iekļaujošu, labvēlīgu un sadarbībai atvērtu vidi. Rīgas 25.vidusskolas skolēni novadīja viesiem ekskursiju pa Vecrīgu. Skolēni ļoti izsmeļoši atbildēja arī uz viesu uzdotajiem jautājumiem. Lāčplēša dienā mūsu ciemiņi piedalījās vēstures stundā. Stundas pirmajā daļā skolotāja stāstīja par brīvības cīņām 1918.-1920.gadā Latvijā, stundas otrajā pusē izvērtās aktīva diskusija ar viesiem par vēsturi, politiku, šīsdienas aktualitātēm.

Šīs mobilitātes laikā galvenā uzmanība tika pievērsta digitālajiem rīkiem matemātikas un dabaszinātņu apguvei,  Microsoft365, Microsoft Teams, STEM resursiem.

Informāciju sagatavoja: Rīgas 25. vidusskolas direktores vietniece izglītības jomā Gita Šulce

Galerijas