Galvenās jaunā mācību gada prioritātes skolās – vienota skola, jaunie pedagogi un STEAM programmu paplašināšana

Galvenās jaunā mācību gada prioritātes skolās – vienota skola, jaunie pedagogi un STEAM programmu paplašināšana

Rīgas pašvaldības galvenās jaunā mācību gada prioritātes galvaspilsētas skolās būs vienotas skolas ieviešana pārejot uz mācībām latviešu valodā, iekļaujoša izglītība, jaunu pedagogu piesaiste, digitālo prasmju attīstība, STEAM programmu paplašināšana, pilnveidošana un turpināsies darbs pie kompetenču pieejas īstenošanas.

“Mēs jau skaidri lietojam terminu, ka mēs esam ceļā uz vienotu skolu, mēs vairs nerunājam tikai par pāreju uz mācībām latviešu valodā, bet mums ir svarīgi apzināties, ka šis ceļš kurš ir uzsākts 1.,4., un 7. klasēm turpināsies arī vēl divus gadus. Tas ir ceļš uz vienotu skolu, vienotu sabiedrību. Mums ir jāspēj būt kopā, mācīties, saprast kas ir mūsu pilsēta, kas ir mūsu valsts, kāds ir mūsu kopējais ceļš. Šis izaicinājums Rīgas pilsētai ir ļoti liels, jo līdz šim mūsu skolu tīkls ir bijis dalīts pēc teritoriālās piederības skolas ar latviešu mācību valodu un mazākumtautību skolas. Jau kādu laiku mēs ļoti aktīvi ar Rīgas domi strādājam pie šī modeļa, kā veidot šo kartējumu, lai mums pēc iespējas ātrāk būtu vienots skolu tīkls, lai mēs nodrošinātu vienlīdzīgi kvalitatīvu izglītību neatkarīgi no nacionālās piederības. Tam ir vajadzīgi pedagogi, drosmīga un rīcībspējīga skolas komanda,” saka Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktora p.i. Ivars Balamovskis.

Rīgas pašvaldības skolu direktoru vietnieki tikās kopsapulcē Rīgas 5. pamatskolā - attīstības centrā, kurā Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Izglītības pārvalde informēja par nākamā gada galvenajām prioritātēm, tuvākajiem atbalsta pasākumiem skolām, kursiem un semināriem, lai sniegtu atbalstu skolu vadībai jaunajā mācību gadā. Seminārā tika uzsvērta arī iekļaujošā izglītība un tās īstenošana, kā viens no virsmērķiem. Seminārā tika skatīti jautājumi arī par valsts un pašvaldības finansējuma sadales kārtību skolām 2023./2024. mācību gadam un Izglītības, kultūras un sporta departamenta izdotajiem iekšējo noteikumu grozījumiem, rīcības virzieniem un pasākumiem pārejas uz mācībām valsts valodā 1.,4., un 7. klasēs nodrošināšanā.

Departaments šogad plāno analizēt centralizēto eksāmenu pamatskolā rezultātus, pievēršot īpašu uzmanību latviešu valodas un matemātikas rezultātiem. Tāpat nākamā gada prioritāte, kura pašvaldībā ir jauna – Rīgas pilsēta veido STEM ekosistēmu, kuras sakarā tiek izstrādātas trīs gadu plāna aktivitātes skolotāju atbalstam STEM priekšmetos. Tāpat tiek izstrādātas aktivitātes, kas palīdzēs skolēniem izvēlēties šos priekšmetus savā tālākajā karjerā un mācībās.

Sanāksmē klātesošos skolu direktoru vietniekus ar jaunā mācību gada prioritātēm iepazīstināja arī Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības departamenta vadītājas vietniece Ilze Seipule, uzsverot, ka pārmaiņas ir neizbēgamas, nākamie desmit gadi nesīs vēl vairāk pārmaiņu nekā iepriekšējie 100. Arī jaunajā mācību gadā būs jaunas izmaiņas izglītības jomā, kā arī milzīgs izaicinājums tuvākajā nākotnē ir mākslīgais intelekts. Taču viņa savā uzrunā uzsvēra, ka mākslīgais intelekts vēl mūs neapdraud, jo tādas prasmes, kā ir pedagogiem, vēl mākslīgajam intelektam nepiemīt – iztēle, stāstu stāstīšana, radošums. Lielais virsmērķis nākamajā mācību gadā ir nodrošināt kvalitatīvas izglītības iespējas visiem iedzīvotājiem, tostarp skolēniem, lai kvalitatīva izglītība būtu pieejama katram bērnam, neatkarīgi no tā, kur bērns dzīvo. Pedagogiem ir jābūt motivētiem sniegt šo kvalitatīvo izglītību. 

Informāciju sagatavoja: Sindija Grāvere, Rīgas pašvaldības Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore, e-pasts: sindija.gravere@riga.lv.

Galerijas