Ģimenes diena "Pinam ziemu!" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā

Ģimenes diena "Pinam ziemu!" Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā

2022. gada 17. decembrī plkst.12.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs vērs durvis Ziemassvētku darbnīcām, kurās aicinātas piedalīties ģimenes, draugi un pilsētas ciemiņi. 

Četras darbnīcas – piparkūku, koka spiedogu, svētku rotājumu un dzejas, gluži kā krāsaini dzīpari savīsies Ziemassvētku gaidīšanas piedzīvojumā, kuru ar savu koncertu papildinās meiteņu vokālais ansamblis “Podziņas”.

Vissenākās šodien pazīstamās piparkūku cepšanas tradīcijas esot saglabājušās Vācijā. Šodien reti kuram mājās atrodamas tradicionālās piparkūku formas, kādas tās pazina piparkūku cepšanas meistari Eiropas pilsētās: Toruņā, Nirnbergā un, jādomā - arī Rīgā. Šodien, domājot par mākslas un amatu mijiedarbību, esam radījuši kokā grebtas piparkūku formas, kurās ieraugām latviešu mākslinieku – Anša Cīruļa, Jūlija Madernieka, Rūdolfa Heimrāta un citu lietišķās mākslas meistaru darbu atveidojumus.

Viduslaiku gaume un estētika savijas ar mūsdienām koka spiedogu darbnīcā, atgādinot par Indijas un Turcijas ornamentu savdabīgo dekorativitāti jau 12. gs. Eiropas audumu apdrukās. Ar seniem koka spiedogiem darināsim dekorus, kas labi iekļausies mūsdienīgā interjerā vai būs mīļa dāvana draugiem Ziemassvētkos.

Krāšņā izstāde “Rok-darbi” aicina visus iepazīt mūsu latviešu tekstilmākslinieku ziemeļnieku tehnikā darinātos paklājus, kuri iedvesmos ikvienu radīt savus svētku rotājumus.

Mākslas muzeju Jauniešu klubs dzejas darbnīcā mudinās svētku sajūtas ietērpt vārdos, kā arī aicinās minēt mīklas.

Daļu sacepto piparkūku bērni dāvinās Ukrainas karavīriem, kuri atgūst spēku un veselību esot Latvijā.


Papildu informācija:

Noderīga informācija par muzeja pieejamību atrodama šeit.
Informējam, ka LNMM publiskie pasākumi tiek filmēti un fotografēti, lai regulāri un mērķtiecīgi informētu sabiedrību par muzeja piedāvājumu, darba rezultātiem un aktualitātēm. Vairāk par privātuma politiku šeit.