Iepazīstot ugunsdzēsēja profesiju

Iepazīstot ugunsdzēsēja profesiju

Rīgas 234. pirmsskolas izglītības bērni, pedagogi un citi darbinieki, turpinot iesāktās labās tradīcijas, š.g. 16. maijā apmeklēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Rīgas reģiona pārvaldes 5. daļu un iepazinās ar sabiedrībai vajadzīgo un nozīmīgo ugunsdzēsēju un glābēju profesiju.

Šogad Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests 17. maijā svin savu dzimšanas dienu - Ugunsdzēsības Latvijā 158. gadadienu. Atvēro durvju dienu ietvaros bērniem tika organizēta ekskursija pa VUGD telpām, kur varēja apskatīt gan atpūtas telpas ar daudzām gultām, līdzīgi kā bērnudārzā, gan izsaukumu pieņemšanas punktu, kur tiek reģistrēti iedzīvotāju zvani, gan garāžu ar glābēju operatīvo transportu, tehniku, ar kuru palīdzību cilvēkiem un dzīvniekiem  tiek sniegta palīdzība.

Apmeklējuma laikā bērni uzzināja, ka, lai kļūtu par glābēju, ir jāmācas koledžā, nemitīgi jāuztur sevi teicamā fiziskā formā un jābūt psiholoģiski nosvērtam. Tāpēc ļoti svarīgi sportot sporta nodarbībās bērnudārzā, apmeklēt sporta pulciņus, jo stiprās veselības pamati tiek veidoti bērnībā. Bērni paši varēja pamēģināt pacelt skābekļa balonu, ar kuru glābēji ugunsgrēka laikā dodas glābt cilvēkus.

Ekskursijas laikā audzēkņiem radās daudz jautājumu un glābēji ar prieku uz tiem atbildēja, piemēram:

  •  Cik ugunsgrēku dienā jūs dzēšat? - Dienas ir atšķirīgas, vidēji trīs.
  • Vai jūs varat noņemt kaķi no koka? – Protams, kaķi neatstāsim kokā.
  • Kāpēc mašīna ir baltā un sarkanā krāsā? – Lai citas mašīnas varētu viegli pamanīt un nepieciešamības gadījumā dot ceļu. Mēs izmantojam papildu arī skaņas un gaismas signālus.
  • Ko jūs vēl glābjat? – Cilvēkus, kuri aizmirsa atslēgas un ir iesprostoti savā mājā, palīdzam ceļu satiksmes negadījumos, kad ir cietuši cilvēki, glābjam cilvēkus uz ūdens un ledus, palīdzam nelaimē iekļuvušiem dzīvniekiem, piemēram, mājas lopiem un meža dzīvniekiem tikt ārā no grāvja.
  • Ko jūs darāt, ja nav izsaukumu? – Mums ir daudz darba. Mēs katru dienu pēc grafika trenējamies, pārbaudām aprīkojumu, sakopjam inventāru un apģērbu, lasām mācību grāmatas, esam gatavi jebkurā brīdī doties uz izsaukumu, jo pēc signāla 30 sekundēs ir jābūt kārtīgi saģērbtam.
  • Vai par glābējiem strādā meitenes? – Jā, meitenes dara visu to pašu, ko dara puiši, izmanto ekipējumu, piedalās glābšanas darbos, izpilda normatīvus.
  • Kāds ir neparastākais atgadījums jūsu darbā? – Cilvēki dedzināja atkritumus pie mājas, rezultātā, sadega māja.

Bērni ar lielu interesi klausījās glābēju stāstos. Pasākuma izskaņā bērni uzdāvināja sagatavotos zīmējumus par ugunsdzēsēju darbu. Paldies VUGD par iespēju iepazīt glābēju profesiju, iepazīties ar ugunsdzēsēju glābēju aprīkojumu, tehniku un saņemtajām dāvanām, darba lapām un krāsojamām grāmatām par to, ko ir svarīgi zināt – kur var meklēt palīdzību un kāpēc ir svarīgi saukt glābējus.

Materiālu sagatavoja Rīgas 234. pirmsskolas izglītības iestādes vadītājas vietniece Ilona Jansone

Galerijas