Bērni pusdieno skolas ēdnīcā

Publicitātes attēls

Jauni materiāli par sabiedriskās ēdināšanas nodrošināšanu

Projekta Nr. S005 “Inovatīvas stratēģijas sabiedriskajā ēdināšanā: ilgtspējīgas sabiedriskās ēdināšanas instrumentu kopuma paplašināšana (StratKIT+)” ietvaros, sadarbojoties 8 valstīm Baltijas jūras reģionā, ir izstrādāti metodiskie materiāli: “Ilgtspējīgas sabiedriskās ēdināšanas rīku kopums” un “Rokasgrāmata Rīcības plāna sagatavošanai sabiedriskās ēdināšanas nodrošināšanai pārtikas krīzes situācijā”.

Šie metodiskie materiāli paredzēti pašvaldību izglītības iestāžu ēdināšanas pakalpojuma nodrošinātājiem un pašvaldību darbiniekiem. “Ilgtspējīgas sabiedriskās ēdināšanas rīku kopums” sniedz pieredzē balstītus un praksē testētus piemērus ilgtspējīgiem publiskajiem iepirkumiem un ēdināšanas pakalpojumiem. Kopumā ir izstrādāti 68 rīki, kas ir iedalīti 9 tematiskās jomās: Pārmaiņu stratēģijas, Publiskais iepirkums, Komunikācija un kapacitātes palielināšana, Bioloģiskā pārtika, Veselīgs un uz augu bāzes veidots uzturs, Pārtikas atkritumi, Resursu efektivitāte un Darbs ar vietējiem ražotājiem.

“Rokasgrāmata Rīcības plāna sagatavošanai sabiedriskās ēdināšanas nodrošināšanai pārtikas krīzes situācijā” ietver 5 krīzes pārvarēšanas rīkus:

  • skolas maltītes nodrošināšana bērniem un pusaudžiem krīzes situācijās;
  • drošības zonu organizēšana, lai samazinātu inficēšanās risku;
  • sazināšanās ar vietējiem piegādātājiem;
  • sociālo virtuvju organizēšana;
  • stratēģiskā krīzes komunikācija un vadība sabiedriskās ēdināšanas nodrošināšanai.

Pārtikas krīzes situācijas var iestāties, kad pārtikas piegāde pēkšņi tiek būtiski traucēta, nevar nodrošināt regulāru sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu vai rodas pēkšņs cilvēku skaita pieaugums, kam nepieciešams nodrošināt maltīti.

Par šiem materiāliem ir sagatavots video, kuru var noskatīties, atverot saiti ŠEIT.

2024. gada 28. februārī, 1. martā, 6. martā notiks semināri, kuros tiks sniegta informācija par šiem rīkiem, kā tos izmantot praksē.


Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021.–2027. gadam projekta Nr. S005 “Inovatīvas stratēģijas sabiedriskajā ēdināšanā: ilgtspējīgas sabiedriskās ēdināšanas instrumentu kopuma paplašināšana (StratKIT+)” (PVM ID APS1170) mērķis ir atbalstīt sabiedriskās ēdināšanas nodrošināšanu izglītības iestādēs, izstrādājot ēdināšanas nodrošināšanas metožu apkopojumu, veidojot krīžu pārvarēšanas modeli, paplašinot Baltijas jūra reģiona valstu tīklu ilgtspējīgas sabiedriskās ēdināšanas jomā.

Projekta ietvaros Rīgā notikuši šādi pasākumi: 68 Rīgas skolās tika testēta Igaunijā izstrādātā metode “Pārtikas atkritumu mērīšana skolu ēdnīcās”, kas ļāva secināt, kādi uzlabojumi ir jāveic izglītības iestāžu ēdināšanas servisa kvalitātes uzlabošanā. Restorānu servisa skolas vadītāja šefpavāra Māra Astiča vadībā notika Rīgas izglītības iestāžu pavāru apmācības par tēmu “Augu izcelsmes produktu izmantošana ēdienu gatavošanā”, kā arī sadarbībā ar platformu EDURIO notika skolu ēdināšanas pakalpojuma klientu apmierinātības mērīšana, aptaujājot skolēnus, pedagogus un skolas vadību, kā arī vecākus par ēdināšanas kvalitāti Rīgas skolās.

Plašāk par projektu: https://interreg-baltic.eu/project/stratkitplus/\
https://www.sustainable-public-meal.eu/en/
https://www.linkedin.com/company/sustainable-public-meal-toolkit
https://twitter.com/stratkit

Informāciju sagatavoja: Ilze Spunde, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Finanšu pārvaldes Starptautisko un investīciju projektu nodaļas Projektu vadītāja. ilze.spunde@riga.lv; +371 67043611