Jaunieši projektā izzina Daugavgrīvas cietokšņa vēsturi un gatavojas lāpu gājienam

Rīgas Bolderājas Jaunā pamatskola īsteno projektu “Izzini un iepazīsti seno Bolderāju”. Jauniešu grupai, kura viesojās Daugavgrīvas cietoksnī 21. oktobrī, projektā bija iespēja uzzināt par Daugavgrīvas cietokšņa vēsturi, apskatīt teritoriju un tā būves. Iepazināmies ar cietoksnī izvietotajiem stendiem, kuri veltīti cietokšņa ap 400 gadus senajai vēsturei.

Iedeguši telefonu lukturīšus devāmies pa tumšajām un šaurajām ejām cietokšņa ejām, kurās atbalsojās katra skaņa. Mūsu gide Sandra Jekušonoka mums saistoši izstāstīja par Brīvības cīņu vēsturi Daugavgrīvā. Daugavgrīvas cietoksnī šīs cīņas risinājās  no 1919.gada 15.oktobra līdz 17.oktobrim. Šīs cīņas bija sākums Rīgas un pārējās Latvijas teritorijas atbrīvošanai no Bermonta-Avalova armijas. Šajās dienās Latvijas sabiedrotie sniedza nepieciešamo artilērijas atbalstu Latvijas armijas desanta operācijai Daugavgrīvā. Visi kopā cietoksnī  nodziedājām “Div’ dūjiņas gaisā skrēja”, lai pieminētu kritušos karavīrus.

Ekskursijā piedalījās septiņi ukraiņu bērni, kuriem mūsu gide stāstīja,  ka 1919. gadā Brīvības cīņas notika, lai izcīnītu Latvijas neatkarību. Tāpat, kā ukraiņi patreiz cīnās par savas valsts pastāvēšanu.

11. novembrī Rīgas Bolderājas Jaunās pamatskolas audzēkņi kopā ar ģimenēm dosies tradicionālajā lāpu gājienā uz Daugavgrīvas cietoksni, lai atcerētos Brīvības cīņās kritušos un noliktu svecītes viņu piemiņai. Piebiedroties tiek aicināts jebkurš interesents, īpaši gaidīsim bērnus un jauniešus ar saviem vecākiem un vecvecākiem. Tiekamies Rīgas pl.16.00 Bolderājas Jaunās pamatskolas interešu centra pagalmā, Flotes ielā 8, Rīgā.

Priecāsimies, ja būsiet ar mums kopā 11. novembrī!

Projekts tiek finansēts Rīgas pilsētas Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt Bolderājas un Daugavgrīvas apkaimes iedzīvotāju saliedētību, piederības izjūtas stiprināšanu, demokrātiskas nacionālas valsts vērtību izpratni, latviešu valodas vides stiprināšanu un caur apkaimes vēstures un  kultūrvides izzināšanu. Projekta vadītāja Dace Timule e-pasts: dtimule@edu.riga.lv

Galerijas