Jūnijā norisinājušās Rīgas skolu pavāru apmācības

Jūnijā norisinājušās Rīgas skolu pavāru apmācības

19. jūnijā, 20. jūnijā, 26. jūnijā un 27. jūnijā Restorānu servisa skolas vadītāja šefpavāra Māra Astiča vadībā notika Rīgas izglītības iestāžu pavāru apmācības par tēmu “Augu izcelsmes produktu izmantošana ēdienu gatavošanā”.

Apmācībās piedalījās 56 Rīgas skolu un pirmsskolu ēdināšanas uzņēmumu pavāri. Praktiskās meistarklases notika par šādām tēmām: dārzeņu un pākšaugu izmantošana zupās, pamatēdienos, piedevās un ēdienu gatavošanas tehnoloģiskie aspekti. Meistarklasē, kas katru dienu ilga 5 akadēmiskās stundas, galvenais uzsvars tika likts uz praktisko darbošanos, skolu pavāri paši aktīvi iesaistījās produktu sagatavošanas procesā, to pagatavošanā un arī gala rezultāta degustēšanā.

Pavāri apguva dārzeņu buljonzupas “Minestrone”, sakņu dārzeņu krēmzupas ar garšaugu grauzdiņiem, dārzeņu sacepuma ar zivs fileju, dārzeņu sautējuma ar garšaugiem un griķu sautējuma ar sēnēm un dārzeņiem augstākās klases gatavošanas nianses. Ēdienkarte tika izveidota tā, lai to varētu viegli pielāgot skolas vajadzībām un iespējām. Liels ieguvums bija pieredzējušā šefpavāra un pedagoga Māra Astiča padomi un dalīšanās ar savu pieredzi.

Apmācības notika  Interreg Baltijas jūras reģiona programmas projekta Nr. S005 “Inovatīvas stratēģijas sabiedriskajā ēdināšanā: ilgtspējīgas sabiedriskās ēdināšanas instrumentu kopuma paplašināšana (StratKIT+)” rīka “Ilgtspējīgas uztura apmācības valsts iestādēm” testēšanas ietvaros. Projekta mērķis ir atbalstīt sabiedriskās ēdināšanas nodrošināšanu izglītības iestādēs, izstrādājot ēdināšanas nodrošināšanas metožu apkopojumu, veidojot krīžu pārvarēšanas modeli, paplašinot Baltijas jūra reģiona valstu tīklu ilgtspējīgas sabiedriskās ēdināšanas jomā.

Šajā pavasarī 68 Rīgas skolās tika testēta Igaunijā izstrādātā metode “Pārtikas atkritumu mērīšana skolu ēdnīcās”, kas ļāva secināt, kādi uzlabojumi ir jāveic izglītības iestāžu ēdināšanas servisa kvalitātes uzlabošanā. Rīgas skolās tika veikta ēdienu pārpalikumu monitorēšana un uzskaite. Lai uzlabotu ēdināšanas kvalitāti Rīgas izglītības iestādēs, tika organizētas skolu ēdināšanas uzņēmumu pavāru praktiskās apmācības veselīgu un garšīgu ēdienu gatavošanā, izmantojot augu izcelsmes produktus.

Apmācību rezultātā skolēniem būs iespējas baudīt garšīgas un veselīgas pusdienas!

Plašāk par projektu:
https://twitter.com/stratkit
https://interreg-baltic.eu/project/stratkitplus/

Informāciju sagatavoja: Ilze Spunde, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Finanšu pārvaldes Starptautisko un investīciju projektu nodaļas projektu vadītāja. E-pasts: ilze.spunde@riga.lv