Grāmatas “Spārnotais ceļojums Eiropas arhitektūrā” atvēršanas svētkos mazs zēns iegrimis grāmatas pētīšanā

Grāmatas “Spārnotais ceļojums Eiropas arhitektūrā” atvēršanas svētki Laubes namā. Fotomateriāls: Kristīne Madjare

Klajā nācis unikāls izdevums par arhitektūru bērniem – “Spārnotais ceļojums Eiropas arhitektūrā”

Izdevniecība “Droši un koši” laidusi klajā Agneses Čivles un Dainas Ēķes grāmatu bērniem un jauniešiem “Spārnotais ceļojums Eiropas arhitektūrā”. Veidots kā ilustratīvs ceļvedis Eiropas arhitektūras stilu vēsturē, izdevums kalpo kā izziņas un iedvesmas avots nākotnes būvmākslas veidotājiem.

Grāmata vērš jauno lasītāju uzmanību uz visurklātesošo arhitektūru, kuras ietvarā noris katra cilvēka ikdiena. Apzinoties pilsētvides un dzīves telpas nozīmi personību veidojošos procesos, autores kopā ar diviem tēliem – zinātkāro Putnu un zinošo Arhitekti – aicina uz arhitektūru paraudzīties atvērti, domājoši un rotaļīgi, reizē nododot būtiskākās zināšanas par raksturīgākajām arhitektūras stilu iezīmēm un būvmākslas attīstību kopumā.

Izraudzītais dialoga formāts citādi sausajam arhitektūras vēstures materiālam piešķir dzīvas sarunas aizrautību un dinamiku. Savukārt ilustrācijas veidotas, pievēršot uzmanību gan ēku arhitektūras detaļām, gan koptēlam, ko asprātīgā veidā papildina iztēli un radošo domāšanu rosinoši asociatīvie momenti. Turpmāk sastingušās namu fasādes atklāsies kā jauna pasaule, vērtīga mācībstunda un aizraujošs piedzīvojums.

Grāmatas atvēršanas svētki notika 20. janvārī Laubes namā – uzņēmuma “Mádara Cosmetics” nesen atjaunotajā, izcilā latviešu arhitekta Eižena Laubes projektētajā savrupnamā Āgenskalnā. Kā pasākuma oficiālajā uzrunā izteicās žurnāla “Latvijas Architektūra” galvenais redaktors Dr. arch Jānis Lejnieks “Arhitektūra ir māksla, tāpat kā glezniecība vai balets. Muzejus un operu visi neapmeklē. Ēkas gan mēs visi lietojam. 95 % to ir vienkāršas būves, bet 5 % – būvmākslas darbi. Unikālā grāmata mūs ar tiem iepazīstina.”

“Grāmata mudina trenēt vērīgumu, zinātkāri, nepārstāt brīnīties un sapņot lielus sapņus – jebkurā vecumā. Jo arī ēkas, kuras šodien apbrīnojam, reiz bijušas traks, vizionārs sapnis,” uz grāmatas aizmugurējā vāka raksta kultūras žurnāliste Una Meistere (kultūras portāls Arterritory.com). Uzsverot grāmatas satura nozīmību, dizainere Ingūna Elere (dizaina studija “H2E”) norāda: “Lai taptu kvalitatīva nākotnes arhitektūra, ir nepieciešami gudri un tālredzīgi lēmumu pieņēmēji – tādēļ priecājos, ka šī grāmata palīdz tiem veidoties saistošā, rotaļīgā veidā.”

Grāmatas koncepta un manuskripta autore ir Agnese Čivle – arhitektūras, mākslas un kultūras žurnāliste. Ilustrāciju autore ir Daina Ēķe – dizainere, dizaina pasniedzēja, bērnu raidījumu veidotāja un iedvesmas grāmatas bērniem “Gribu būt dizainers” autore.

Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda, nekustamo īpašumu pakalpojumu sniedzēja “Corvin Real Estate”, “MARK arhitekti” projektēšanas biroja, Lejnieku projektēšanas biroja, kā arī Pāvilostas mākslinieku rezidences (PAiR) atbalstu.

Kontaktinformācija: Izdevniecība “Droši un koši”. E-pasts: drosikosi@gmail.com

Galerijas