Kopā apgūstam dzīvē noderīgas prasmes

Īstenojot sabiedrības integrācijas projekta “Nepaliec malā!” pasākumus, marts un aprīļa sākums Rīgas 173. pirmsskolas izglītības iestādē bijis notikumiem bagāts un piepildīts.

Viens no projekta mērķiem ir veicināt izglītojamo pilsonisko aktivitāti un piederības sajūtu apkārtnei, atbalstot un īstenojot vecāko un sagatavošanas grupu izglītojamo idejas iestādes vides labiekārtošanā un atbalsta sniegšanā Ukrainas bērniem, Ukrainas armijas karavīriem un tuvējās apkārtnes senioriem.

Esam piedzīvojuši to, cik ļoti pateicīgi un iepriecināti ir mūsu ciemiņi, saņemot bērnu ceptos cepumus, lietās sveces un apsveikumus un to, ar kādu atdevi un mīlestību mūsu iestādes izglītojamie iesaistās šo dāvanu gatavošanā. Arī šogad, bērnu iedvesmoti un projekta ietvaros finansiāli atbalstīti, organizējām vairākas radošās darbnīcas dāvanu un dzīvei nepieciešamu lietu gatavošanā.

Lai īstenotu šo mērķi, sākumā mācījās pedagogi un marta vidū apguva pamatprasmes filcēšanā. Filcēšanai nepieciešamo materiālu gan saņēmām pēdējā brīdī, taču Lieldienu dekorus grupās pedagogu vadībā bērni pagatavoja.

Lai atbalstītu Ukrainas karavīrus un iedzīvotājus, kuri palikuši bez savām mājām, bērni nolēma pagatavot ierakumu sveces. Ar nepieciešamo materiālu mūs atbalstīja daži vecāki, atnesot tukšas bundžas, sveču galus un gofrēto kartonu. Process izrādījās daudz laikietilpīgāks nekā sākotnēji domājām, taču tagad varam teikt ka esam ierakumu sveču gatavošanas eksperti. Pirmās pagatavotās sveces nācās pārtaisīt jo kartona sloksnes bija satītas pārāk cieši (un tādā gadījumā svece nedeg bet dūmo), vasks vienai svecei nepieciešams ļoti daudz un uz mazās plītiņas sveču galus kausējot paiet ilgs laiks, taču tās sveces, kuras tika nodotas Ukrainas atbalsta biedrībai “Tavi draugi”, dega ļoti labi. Paši pārbaudījām! Ceram ka vēl aprīlī un maijā tās kādam Ukrainas karavīram vai iedzīvotājiem ļaus pagatavot siltu ēdienu un sasildīties naktī.

Pēc šiem nopietnajiem darbiem nedēļa pirms Lieldienām sākās pavisam salda vārda tiešā nozīmē. Grupās tika organizēta radošā darbnīca “Saldumi uz kociņa”. Iestāde smaržoja pēc šokolādes, amerikāņu zefīra (Marshmallow) un kaltētām zemenēm, ar kuru, sīkās druskās saberztu, bērni izrotāja savu pagatavoto kārumu. Protams, tā nav ilgi glabājama lieta – daļu uzdāvinājām mūsu mazajiem ukraiņu draugiem Lieldienu pasākuma laikā, daļu pēc pagatavošanas bērni nodegustēja paši. Prieks par rezultātu un prieks par jaunu, apgūtu prasmi, kura noderēs visai dzīvei.

Un tagad – Lieldienas! Tāds kā noslēgums vienam radošam un darbīgam posmam.

6. aprīlī beidzot pārstāja līt un nokusa sniegs. Laiks ir apmācies, taču svētku noskaņojumu tas netraucēja. Gan mūsu iestādes bērni, gan mazie ukraiņu draugi bijām iemācījušies kopīgi dziedamu latviešu tautas dziesmu, iestādes teritorijā notika Lieldienu fotoorientēšanās, Lieldienu olu izstāde. Iepazinām vairākas Lieldienu laikā spēlējamas rotaļas, notika olu ripināšana un olu kaujas. Viss, kā pienākas svētkos!

Vita Kaļva, Rīgas 173. pirmsskolas izglītības iestādes vadītājas vietniece, atbildīgā par projekta pasākumu organizēšanu iestādē.

Projekts tiek finansēts Rīgas pilsētas Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros.


Skolotāju sagatavotā Lieldienu izrāde

Galerijas