Latvijas Skolas somā: "Rīgas Doma ērģeļu noslēpumi"

Labdien, skolotāj! Adventa laikā vēlamies Jums atgādināt par brīnišķīgu fimas projektu, kas tapis pašā Vecrīgas sirdī Rīgas Domā. Latvijas Skolas somā: Rīgas Doma ērģeļu noslēpumi.

Esam radījuši lielisku iespēju ikvienam Latvijas skolēnam piedzīvot aizraujošu un izzinošu video ekskursiju majestātisko Rīgas Doma ērģeļu aizkulisēs – izglītojoši dokumentālo filmu “Rīgas Doma ērģeļu noslēpumi”.

Rīgas Doma ērģeles ir izcila Latvijas kultūras vērtība un Eiropas mūzikas vēstures bagātība, tādēļ piedāvājam starpdisciplināru projektu, kas skar ne tikai mūziku, bet arī vēsturi un amatniecību.

36 minūšu garā dokumentālā filma ļauj iepazīt Rīgas Doma unikālo mūzikas instrumentu un atklāt bagātīgo Latvijas kultūras vēsturi, izprast ērģeļmūzikas daudzveidību un uzzināt par vairākām retām profesijām, kuru pārstāvji palīdz saglabāt mūsu kultūrvēsturisko mantojumu.

Primārā dokumentālās filmas mērķauditorija ir 8.-11.klašu skolēni. Proti, programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros tā paredzēta 5.-9. un 10.-12.klašu grupām.

Bērni un jaunieši varēs ieskatīties ērģeļbūves meistaru, restauratoru un citu sava aroda meistaru ikdienā, uzzināt aizraujošos faktus par Rīgas Doma ērģelēm un mūzikas instrumenta vēsturi, piemēram, to, kas saista Ferencu Listu un Alfrēdu Kalniņu ar unikālo mūzikas instrumentu.

Dokumentālajā filmā skan baroka, romantisma mūzika. Šī pieredze palīdzēs veicināt jauniešu izpratni par klasiskās ērģeļmūzikas plašumu un dažādību. Mūzikas pasaulē skatītājus ievedīs Rīgas Doma mūzikas direktors, ērģelnieks un “Lielās mūzikas balvas 2021” laureāts Aigars Reinis.

8.-11.klase – tas ir laiks, kad jaunieši izvēlas profesiju vai darbības jomu, ar kuru varētu saistīt savu turpmāko dzīvi. Un jo plašāka informācija viņiem ir pieejama, jo lielāka iespēja izvēlēties nodarbošanos visam mūžam.

Filmā par mūzikas instrumentā apslēptajām vērtībām stāsta ērģeļbūves meistari Viesturs Ilsums un Mikus Dzenītis, kā arī restaurācijas nodaļas vadītājs Ronalds Lūsis. Mēs ceram, ka šo cilvēku stāsti, kuru darba ikdiena ir saistīta ar iespaidīgajiem mūzikas instrumentiem, varētu iedvesmot kādu jaunieti apgūt ar šo jomu saistītu amatu.

Projektā paredzēta arī skolēnu aktīva iesaiste, proti, uzmanīgi skatoties un klausoties, bērniem ir jāaizpilda metodiskajā materiālā prasītais. Tādējādi šai tēmai ir iespējams veltīt visu mācību stundu.

Izglītojoši dokumentālo filmu “Rīgas Doma ērģeļu noslēpumi” ir iespējams  noskatīties rakstot uz e-pastu: lauris.treijs@doms.lv vai koncerti@doms.lv. Piezīmēs jānorāda skola, klase, skolas rekvizīti rēķinam.

Hipersaite uz filmu un metodiskais materiāls tiek nodrošināts pēc skolas pieprasījuma un rēķina apmaksas. Hipersaite būs aktīva iepriekš norunātā konkrētā datumā un filmu varēs skatīt Youtube platformā. Filmai iespējami arī subtitri latviešu un citās valodās!

Paralēli piedāvājam arī otru Latvijas Skolas somā iekļauto: Ērģeļu koncerts un ekskursija gida vadībā. Esam iecerējuši arī savienot filmas izrādīšanu senajās Kapitula zāles velvēs savienojot to ar ērģeļu koncertu, pēc kura uzkāpšanu ērģeļu balkonā gida vadībā. Tas notiktu vadoties pēc Jūsu pieprasījuma.

No sirds ceram, ka mūsu projekti Jūs ir ieinteresējuši un Jūs izmantosiet iespēju saviem audzēkņiem atklāt Rīgas Doma ērģeļu burvību un noslēpumus.           

Tiekamies Rīgas Domā!

Kontakti saziņai: Lauris Treijs, e-pasts: lauris.treijs@doms.lv, mob. tālr.: 29205877 un Luīze Klinta Mardanova, e-pasts: koncerti@doms.lv, mob. tālr.: 20242203