Līgojiet, Jāņu bērni!

Līgojiet, Jāņu bērni!

Ar latviešu tautai raksturīgo aplīgošanu, ugunskura tradīcijām, dziesmām, rotaļām un mielastu nosvinēti Vasaras saulgrieži Rīgas 173. pirmsskolas izglītības iestādē.

Pasākums notika sabiedrības integrācijas projekta “Nepaliec malā!” ietvaros un kopā ar latviešu bērniem mūsu tautas tradīcijas iepazina ukraiņu bērni no pirmsskolas izglītības iestādes “Zilbīte”.

Daži no ukraiņu bērniem svētku reizēs pie mums ciemos bijuši jau vairākkārt, tāpēc jutās pavisam droši un iesaistījās mūzikas skolotājas Alises Rancānes organizētajās aktivitātēs. Vasaras saulgrieži ir dzīvības spēku apliecinājuma laiks, kad mūsu senči ar dziesmu, jāņuzāļu un ticējumu palīdzību izlūdzās, lai turpmākais gads ir svētīgs un ražīgs. Arī mēs, aplīgodami un dziedādami tautas dziesmas, izstaigājām visu bērnudārza teritoriju, mūsu jaunajā ugunskura vietā tika izrotāts un dažādu rituālu pavadīts iekurts Vasaras saulgriežu ugunskurs.

Mūsu senči, lai iegūtu lielāku spēku, gāja līgot ap ozolu. Arī mūsu iestādes teritorijā ir liels ozols, ļoti piemērots šim mērķim. Līgo dienas rotaļas ievadīja mūsu iestādes Jānis un Ivans no Ukrainas. Uzzinājām, ka arī Ukrainā Vasaras saulgriežos ir līdzīgas tradīcijas. Rotaļas turpinājās vairāku stundu garumā – kamēr vien dega zāļu ugunskurs. Pēc rotaļām turpinājām pārrunāt – kas ir pastalnieki, kas ir vīzes un kāpēc dziesmās teikts, ka citi dejoja basām kājām – acīmredzot aktīvie dejotāji pāris svētku laikā savas pastalas paspēja noplēst!

Grupu nojumītēs, pateicoties projektam piešķirtajam finansējumam,  tika klāti galdi un bērniem piedāvāts Līgo dienas mielasts – siers, pīrāgi un auksta piparmētru tēja.

Svētki tika nosvinēti ražīgi un mēs ceram, ka tāds pats ražīgs un aktīvs būs atlikušais gads.

Galerijas