Loģikas spēlē "Riga Puzzle Day" uzvaru gūst Rīgas valsts 1. ģimnāzijas komanda “Mežmaži”

Loģikas spēlē "Riga Puzzle Day" uzvaru gūst Rīgas valsts 1. ģimnāzijas komanda “Mežmaži”

2. novembrī pirmo reizi Latvijā un Baltijā norisinājās loģikas spēle “Riga Puzzle Day”, kurā piedalījās vairāk nekā 170 Rīgas pašvaldības skolu 11. klašu skolēni, kas sacentās savā starpā risinot 10 prestižajā Hārvarda Universitātē aizgūtos loģikas uzdevumus. Sīvā konkurencē par uzvarētājiem kļuva Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēnu komanda “Mežmaži”.

“Redzot jauniešu aizrautību risinot uzdevumus un emocijas pārrunājot risinājumus, saprotam, cik ļoti nepieciešami ir šādi pasākumi. Tā ir gan iespēja kvalitatīvi pavadīt laiku ar draugiem un klasesbiedriem, gan izaicināt un pierādīt sevi, gan "piemērīt" programmētāja profesiju. Sekojot jauniešu lūgumiem, vēlamies "Riga Puzzle Day" ieviest par ikgadēju tradīciju un dot iespēju piedalīties arī citu vidusskolas klašu audzēkņiem. Mēs, Rīgas dome, ikdienā veidojam zināšanu ekosistēmu – savedot  kopā skolēnus un skolotājus, augstākās izglītības sektoru un uzņēmējus. Tikai sadarbībā īstenojas labākās idejas, rodas sapratne par citu izaicinājumiem un iespēja veidot labāku nākotni mūsu Rīgā, mūsu Latvijā,” saka Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētājas vietniece, deputāte Ieva Siliņa.

“Riga Puzzle Day ir unikāla platforma, kas ne tikai uzskatāmi parāda programmēšanai nepieciešamo prasmju spektru - galvenokārt radošu problēmu risināšanu - bet arī apliecina, cik efektīvi var strādāt izglītības sistēma, valsts pārvaldes iestādes un privātā sektora uzņēmumi, ja tiek apvienotas pūles. Tas ir ceļš uz inovatīvu, zināšanām bagātu sabiedrību. Paldies Rīgas domei, Luminor bankai un Balcia apdrošināšanai par atbalstu šajai iniciatīvai. Ja arī citas pašvaldības un uzņēmēji vēlas organizēt Puzzle Day, mēs esam gatavi sadarboties,” saka Riga Business School direktors Claudio Rivera.

"Riga Puzzle Day" loģikas spēlē 2. vietu izcīnīja Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas skolēnu komanda “Sprīdīši”, savukārt 3. vietā ierindojās Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas skolēnu komanda “I-B SMART”. Kopumā pasākumā piedalījās 58 komandas no 41 Rīgas pašvaldības vidusskolas.

Pasākuma dienā arī skolotājiem bija iespēja apmeklēt informatīvas sesijas savu personīgo un profesionālo kompetenču celšanai. Luminor bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Briede skolotājiem sniedza informatīvu lekciju “Emocijas pret loģiku. Ieskats krāpšanā”, Balcia pārstāvji Renārs Duntavs un Ilgvars Girgensons mudināja skolotājus būt drosmīgiem, Riga Business School projektu vadītāja Linda Sinka skolotājus iepazīstināja ar Hārvarda Universitātes CS50 mācību saturu Programmēšanas II kursam, savukārt Riga Busines School Executive Education programmas vadītājs Enno Ence skolotājiem vairāk pastāstīja par mentoringu.

Tāpat visu pasākuma laiku norises vietā darbojās izklaidējoši stendi no "Riga Puzzle Day" pasākuma atbalstītājiem.

"Riga Puzzle Day" loģikas spēles mērķis ir aicināt vairāk jauniešu attīstīt problēmu risināšanu un radošo domāšanu, iesaistot skolēnus loģikas uzdevumu risināšanā, kas ir pamats tālākai programmēšanas apguvei. Loģikas spēle ir formāts, kas veicina skolēnu sadarbības prasmes problēmu risināšanai. Lai uzsvērtu, ka datorzinātnes nenozīmē tikai programmēšanu, bet gan problēmu risināšanu.

Spēles ideja un uzdevumu struktūra ir aizgūta no Hārvarda Universitātes, kur tā jau ir kļuvusi par tradīciju dažāda vecuma jauniešiem. Šī loģikas spēle Latvijā norisinājās pirmo reizi, taču vairākas skolas jau izteikušas interesi to rīkot arī pie sevis.

“Riga Puzzle Day” organizēja Rīgas pašvaldība un Riga Business School sadarbībā ar Luminor banku un Balcia apdrošināšanu. Pasākumu atbalstīja arī Latvijas Mobilais Telefons, airBaltic, Myfitness, BrainGames un Cēsu kosmosa izziņas centrs.  

Foto: Picture Agency. 
Augšējā attēlā (no kreisās): Ivars Balamovskis, Rīgas valstspilsētas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktora p.i., Ieva Siliņa, Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja vietniece, Lāsma Lancmane, Departamenta Administratīvās pārvaldes priekšniece un Zane Biteniece, Departamenta direktora padomniece izglītības tehnoloģiju un inovāciju jautājumos. 

Informāciju sagatavoja: Sindija Grāvere, Rīgas pašvaldības Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore, e-pasts: sindija.gravere@riga.lv 

Galerijas