“Mākslas dienas 2023”- Rīgas 88. vidusskolā

“Mākslas dienas 2023”- Rīgas 88. vidusskolā

Jau 29. reizi Rīgas 88. vidusskolā norisinājās „Mākslas dienas”. Svētki izskanēja no 17. līdz 20. aprīlim. „Mākslas dienas” tika veltītas mūzikai un tajās uzstājās mūzikas padziļinātās apguves programmas (ar augstākiem sasniedzamajiem rezultātiem) klašu skolēni instrumentālās un vokālās mūzikas deviņos koncertos.

Vadoties pēc mūsu skolas mūzikas programmas devīzes „Mūzikas izglītība nevar būt dažu veiksminieku privilēģija, tai jābūt katra bērna pasaules sastāvdaļai”, koncerti šajā gadā organizēti divos veidos: koncerti-atskaites un koncerti-darbnīcas.

„Mākslas dienas 2023” sākas ar „Laureātu koncertu” – klausījāmies skolēnus un kolektīvus, kuri pēdēja mācību gada laikā uzstājās un ieguva godalgotas vietas starptautiskā, Latvijas vai Rīgas pilsētas mēroga konkursos un festivālos, piedalījās dažādos koncertos, popularizējot skolas tēlu. No koncertiem-atskaitēm jāpiemin tādus, kā „Mana mīļāka mūzika”, „Koncerts ar rotaļlietām”, „Spēlēsim ansamblī”. Lai piedalīties šajos koncertos, skolēnu atlases galvenais kritērijs bija saņemtais teicams vērtējums nokārtotajā attiecīgajā radošajā darbā.

Piedalīšanās koncertos-darbnīcās galvenais kritērijs bija vēlme un uzdrīkstēšanās uzstāties publikas priekšā. Šī ir ļoti svarīga skolēnu īpašība. Koncerta-darbnīcas ietvaros izskanēja „Samuzicēšanās koncerts”, kur dziedāja Rīgas 88. vidusskolas 2.-3. klašu koris, 4.-9. klašu koris, uzaicinot kaimiņu 84. vidusskolas kori, piedalījās skolēni no 92. kaimiņu vidusskolas. Koncerts pacilāti noslēdzās ar skolas himnas kopdziedāšanu. Īpašais eksperimentālais koncerts-darbnīca notika „Mākslas dienu” izskaņā. Koncertā „Balsis 88” bija nolemts dot iespēju uzstāties ar savu priekšnesumu skolēniem, kuri izteica vēlmi dziedāt uz skatuves. Šī ir nenovērtējamā iespēja izjust reālajā koncertsituācijā savas spējas un tālākās attīstības iespējas.

Žūrija, mūzikas programmas skolotāji, sirsnīgi un smalki izanalizēja dalībnieku sniegumus. Koncerts izraisīja neiedomājamo klausītāju entuziasmu, labvēlīgumu un atbalstu.

Tradicionāli silta atmosfēra valdīja koncertos „Paldies”, kur mūzikas novirziena 9. klases absolventi, spēlējot klavieres un vijoli, nodod radošo stafeti 1. klases skolēniem. Arī „Ģimeņu koncertam” ir sava nozīme, jo muzicējot mājās ar savu mammu, tēti, brāli vai māsu, saglabājās īpašais kultūrvēsturiskais gars. Kā viena no „Mākslas dienu” virsotnēm izskanēja latviešu komponistu mūzikas koncerts, veltīts Jāzepa Vītola 160 gadu jubilejai.

„Mākslas dienu” koncerti Rīgas 88. vidusskolā ir spožs mūzikas klašu skolēnu, viņu vecāku, mūzikas skolotāju un skolas administrācijas kopdarbs.

Rīgas 88. vidusskolas mūzikas programmas vadītāja Dr. paed Larisa Maļkova

Galerijas