Bērni, sadevušies rokās, iet  Meteņdienas rotaļā, centrā dalībnieks dejo ar zaru slotu

Publicitātes attēls

Meteņdienas svinēšana Rīgas 232. pirmsskolas izglītības iestādē

Meteņi, tas ir brīdis, kad īsās ziemas dienas paliek garākas un laiks sāk griezties uz pavasara pusi. To sauc arī par Meteņdienu, Budēļu vakaru, Buduļdienu, arī par Kurmja vakaru. Kaut arī ziema vēl neatkāpjas, gaisā jaušams pavasaris, zeme paliek mīksta un kurmis met pirmos rakumus.

Šie svētki svinami lustīgi -  ciemojoties un jautrojoties. Meteņu dienai ir jautrs raksturs, to gaida ar prieku, jo ziema iet uz beigām un tuvojas pavasaris. It sevišķi Meteni gaida bērni, jo tad notiek jautras rotaļas, vizināšanās un skraidīšana.

Ciemos pie Rīgas 232.pirmsskolas izglītības iestādes audzēkņiem un skolotājiem atnāca Metenis ar latviešu tautas dziesmu “Nāc, nākdamis, Metenīti!”.

Pēc dziesmas audzēkni un Metenis minēja mīklas. Tad Metenis aicināja visus nospēlēt jautras rotaļas: “Ragavas” bērni viens otru vilka segā, iedomājas, kā tas ir ragavas. Kurš ātrāk atskrien, tas arī vinnēja. Rotaļas “Padejoji, saimniece” un protams “Spilvenu kauja”.  Lai nedaudz atpūstos no lielas skriešanas Metenis piedāvāja pārrunāt par Meteņdienas ticējumiem.

Tad visi nostājās lielā aplī. Metenis piedāvāja noslēguma rotaļu “Pogu ķeršana”.  Metenis stāvēja apļa vidū un meta katram lielu pogu, kurš noķers pogu, tad pēc tam to varēs nomainīt to pret pīrāgu.  Meteņu svinības beigās bērni un pieaugušie samainīja pogas pret pīrāgiem un atvadījās no Meteņa.

Tradicionāli Meteņos visi dziedāja, dejoja, minēja mīklas, spēkojās un lielījās. Rīgas 232. pirmsskolas izglītības iestādes audzēkņi un skolotāji, ievērojot tradīcijas, pavadīja Meteņu dienu. 

Informāciju sagatavoja Rīgas 232. pirmsskolas izglītības iestādes IT tehnoloģijas mentors Alina Kuzina.  

Galerijas