Mūsdienīgas klasisko gleznu interpretācijas PMMS mākslas nodaļas audzēkņu redzējumā

Pārdaugavas Mūzikas un mākslas skolā, 1. stāva izstāžu zālē no 1. septembra līdz 1. novembrim ir apskatāmas PMMS mākslas nodaļas audzēkņu mūsdienīgas klasisko gleznu interpretācijas, veidojot tās, kā lielformāta gleznas - pikseļos, no olu kastēm!

Pikseļu māksla ir digitālās mākslas veids, kas ir izveidots ar rastra grafikas programmatūras palīdzību. Agrāk pikseļu māksla bieži tika izmantota datoros, telefonos, konsolēs, grafiskajos kalkulatoros un tajās video spēlēs, kuras nebija tik modernas kā mūsdienās.

Daži tradicionālās mākslas veidi, piemēram, izšuvumi (ieskaitot krustdūrienu) un daži no mozaīkas un pērlīšu izšuvuma veidiem ir ļoti līdzīgi pikseļu mākslai. Šajos mākslas veidos attēlus veido no mazām krāsainām vienībām, līdzīgi tam, kā mūsdienās izmanto pikseļus.

Sākotnēji ideja radās gleznošanas nodarbību ietvaros  iepazīstināt bērnus ar klasiķu darbiem neparastā, viņiem interesantā veidā. Audzēkņi paši varēja piedalīties procesā, pētīt gleznas,  kas "izjauktas pa sastāvdaļām", gluži kā puzles vai lego klucīši, turklāt ar lielu gleznas palielinājumu, kas dod iespēju attīstīt  krāsu  toņu jaukšanu mākslas skolā.
Katrs audzēknis pēc gleznas izdruku gabaliņa veidoja vienu no divpadsmit kvadrātiem, tādēļ bija cieši jāsadarbojas ar blakus esošajiem klasesbiedriem, uzmanīgi jāvēro un jāsaskaņo krāsas. Darba procesā tika pētīts, kas saglabājas un kas pazūd pikseļu gabaliņos un ko rezultātā varam saskatīt, saliekot katru gleznu kopā.

Mēs esam priecīgi, ka varam rast un spēt uzrunāt jauno paaudzi ar viņiem tik saprotamu mākslas valodu, tajā pat laikā runājot arī par klasiskām un neizzūdošām mākslas vērtībām un gleznām. Ekspozīcijā var apskatīt arī oriģinālu gleznu reprodukciju izdrukas un arī citu mākslinieku interpretācijas par šīm gleznām.

Darbu autori ir PMMS mākslas nodaļas 2.- 4.klašu audzēkņi un skolotājas D.Baumanes, I.Bules un B.Osītes. 

Izstādi organizē un atbalsta:
Pārdaugavas Mūzikas un mākslas skolā, 1.stāva izstāžu zālē, Graudu ielā 59. Darba laiks no plkst. 10.00 – 19.00.  E-pasts: info@pmms.lv,  www.pmms.lv.