Noskaidroti labākie anekdošu stāstnieki

Noskaidroti labākie anekdošu stāstnieki

2023. gada 1. aprīlī noslēdzies stāstnieku konkursa Anekdošu virpulis 2023 fināls. Konkursa fināls pulcēja 44 labākos jaunos jokotājus no visas Latvijas. Konkursa finālā tika izstāstītas 476 anekdotes. Pasākuma mērķis ir tradicionālās stāstīšanas individuālo prasmju un iemaņu apgūšana, pārmantošana un attīstība dialogā ar tradīciju un smieklu kultūras veicināšana bērnu un jauniešu vidē.

Konkursu vērtēja sabiedrībā labi pazīstami eksperti, kuru pašu devums stāstniecības tradīciju apzināšanā un pārmantošanā ir nozīmīgs Latvijas kultūras kopainā: Guntis Pakalns, Toms Treibergs, Dina Liepa, Iveta Irbe un Andrejs Svilāns.

“Fināls priecēja ar daudziem labiem anekdošu stāstītājiem, gaumīgi izvēlētām anekdotēm, pārsvarā vecumam atbilstīgām. Priecēja arī tas, ka bija pamanāmi dalībnieki, kas ievēroja savu stilu, gan anekdošu izvēlē, gan stāstīšanas manierē. Te īpaši gribu izcelt Emīlu Kārkliņu, Martu Kristīni Matīsu, Gabrielu Bahu, Agiju Lozdu  un arī mazo stāstītāju Māru Stari.” Tā konkursa finālu novērtēja  Iveta Irbe, viena no prasīgajām un prasmīgajām fināla vērtēšanas pārstāvēm.

Augstāko novērtējumu un Īpaši ekselentā smīdinātāja nosaukumu izcīnīja 11 stāstnieki: 

  • Agija Lozda un Mārtiņš Upenieks no Vārkavas pamatskolas folkloras kopas “Volyudzeite”, skolotāja Helēna Ērgle; 
  • Ieva Rubene, Katrīna Veigule un Diāna Zute no Līvānu 1. Vidusskolas un Līvānu BJC folkloras kopa “Ceiruleits”, skolotāja Anna Kārkle; 
  • Emīls Kārkliņš no Venspils 4. vidusskolas, skolotāja Māra Beķere; 
  • Leila Rudovica no Ikšķiles vidusskolas, skolotāja Zane Bēķe;  
  • Lauma Margrieta Kambala no Bērnu un jauniešu centra “Rīgas Skolēnu pils” folkloras kopas “Kokle”, skolotāja Dina Liepa, 
  • Elza Hermīne Cekule, Gustavs Krūmiņš un Marta Kristīne Matīsa no Friča Brīvzemnieka pamatskolas folkloras kopas “Spruksti”, skolotāja Sarmīte Sedliņa.

Vai ir arī turpmākajā darbā pilnveidojamas lietas? Ieklausāmies Ivetas Irbes padomos jaunajiem un arī pieredzējušiem stāstniekiem:

  • Atlasīt savam stilam, manierei atbilstīgu saturu.
  • Izdomāt, kurš teikums pauž galveno domu, to arī izcelt.
  • Mācīties runāt skaidri un skaļi, jo vēlaties, lai citi smejas.
  • Stāstīt anekdotes ikdienā saviem klasesbiedriem un testēt, vai smejas, vai ne? Ja nesmejas, domāt, kas par problēmu.

Lai mums visiem izdodas sasmīdināt un garšīgi izsmieties!

Konkursu rīkoja: Rīgas Latviešu biedrības Folkloras komisija sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru un tradicionālās kultūras biedrību „Aprika”.

Atbalstīja: Valsts kultūrkapitāla fonds.

Informācija: www.rlb.lv; www. visc.gov.lv

Māra Mellēna: tālr. nr.+37126522141, e-pasts: mara.mellena@visc.gov.lv