Rīgas 275. pirmsskolas izglītības iestādes “Austriņa” pasākuma telpa ar koka galdu, krēsliem un ekrānu

Publicitātes foto

Pārdaugavas pirmsskolu pieredzes apmaiņa "Austriņā"

30. janvārī norisinājās Pārdaugavas pirmsskolu pieredzes apmaiņas pasākums, kuru vadīja Rīgas 13. pirmsskolas izglītības iestādes “Ābecītis” konsultatīvā centra vadītāja Mārīte Grīviņa-Krauze. Lielo dalībnieku skaitu uzņēma Rīgas 275. pirmsskolas izglītības iestādes “Austriņa” kolektīvs.

"Bijām pārsteigti par pedagogu ieinteresētību, jo ciemiņus uzņēmām gan no sešām pirmsskolas izglītības iestādēm, gan pie mums bija ieradušies konsultatīvā centra darbinieki un Rīgas valstspilsētas pašvaldības Izglītības kultūras un sporta departamenta Izglītības pārvaldes Pirmsskolu nodaļas galvenā speciāliste – eksperte Annija Ceriņa. Pasākuma devīze bija “Ja man ir ko dot, es atveru plaukstu un dodu, pati nezinot, kur savām plaukstām siltumu rodu”, stāsta vadītāja Agrita Tauriņa. Esam ļoti pateicīgi par visu Rīgas 275. pirmsskolas izglītības iestādē “Austriņa” darbinieku ieguldīto darbu, par uzdrīkstēšanos vieniem no pirmajiem pie sevis uzņemt ciemiņus un apliecināt savu profesionālo meistarību, apņēmību veikt pedagoģisko darbu. Mums tas izdevās daudzreiz veiksmīgāk nekā iepriekšējos pieredzes apmaiņas pasākumos!"

Bija patīkami dalīties pieredzē un vienlaicīgi no ciemiņiem saņemt padomdevēja atbalstu, kopīgi meklēt jaunus risinājumus. Pasākuma laikā, izskanēja daudz atzinības pilnu vārdu par labestīgo noskaņu, bērnu pieredzi ar sapratni uztvert grupas noteikumus un pedagogu pārliecību -  aktīvi, jau no mazām dienām, virzīt latviešu valodas apguvi. Atklātās rotaļnodarbības tika īstenotas piecpadsmit grupās, kuras vēroja un pēc tam notika individuālas sarunas, atbilstīgi kritēriju pārskata tabulām tika sniegts pedagoģiskā darba vērtējums.

Plkst. 10.30 visi pedagoģiskā darba vērotāji sapulcējās semināra telpā, lai dalītos ar domām par iespaidiem, iepazītās pieredzes vērtējumu un ieteikumiem turpmākā darba īstenošanā. Savukārt vadītājas, vadītāju vietnieki, metodiķi šajā dienā palika vēl ilgāk, lai precizētu turpmāko pieredzes apmaiņas plānu nākošajiem mēnešiem un risinātu sarunu par izaicinājumiem pedagoģiskajā darbā, ar kuriem saskaroties, katra iestāde meklē kādu risinājumu.

Viens no veiksmes stāsta pamatbalstiem ir milzīgais vadītājas vietnieču paveiktais darbs. Pirms ciemiņu uzņemšanas notika intensīvs pedagogu konsultēšanas un semināru organizēšanas darbs, kurus vadīja Ligita Priede un Aija Rutkovska.  To paveikt nav viegli, jo iestādē strādā 20 grupas un darbu veic 56 pedagogi. Vēl ļoti vēlos uzsvērt to nesavtīgo darbu vides pilnveidē, gudro padomu, lai pamatoti tiktu veidota grupas vide, kuru īstenoja kompetences pieejas eksperte, vadītājas vietniece Ligita Priede. Pateicoties apņēmībai, neatlaidīgi īstenotai pieredzei, divu gadu posmā ir būtiski mainīta iestādes vidi.

Šobrīd esam ieinteresēti katrā grupā izvietot jaunus sienu paneļus informatīvo, bērnu patstāvīgā darbībā īstenoto vizuālo materiālu izvietošanai. Šeit lielu darbu veic arī saimniecības vadītājas Ginta Urtāne un Margarita Kozlova, lai kopā ar strādniekiem sekmīgi un estētiski veiktu vides pilnveides darbu.

Gribam piedāvāt iepazīt tikai dažas fotogrāfijas par iestādes pārvērtībām, jo tika izveidota jauna telpa, kur aktīvu darbu veic izglītības psihologs Inga Krūmiņa, pedagogu palīgs latviešu valodas apguves jautājumu risināšanā Linda Šimkus un skolotāji logopēdi. Šajās fotogrāfijās ir redzams, ka tiek nodrošināta telpa, kuru individuālam darbam var lietot asistents bērnam ar īpašām vajadzībām, var notikt izglītības psihologa sadarbība ar vecākiem un bērnu, kā arī nelielas apakšgrupas bērnu sadarbība valsts valodas apguves ziņā. Šī jaunizveidotā telpa ir pateicīga vieta arī pedagogu semināriem un lieti noderēja viesu uzņemšanai. Sirsnīgs paldies visiem, kuri iegulda daudz darba un ir "Austriņas" īstie saimnieki!

Rīgas 275. pirmsskolas izglītības iestādē “Austriņa” vadītāja A. Tauriņa.

Galerijas