Pārtikas atkritumu samazināšana Rīgas pašvaldības skolās

Pārtikas atkritumu samazināšana Rīgas pašvaldības skolās

No 21. februāra līdz 27. februārim Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments organizē ēdienu pārpalikumu uzskaiti (katru dienu, katrā starpbrīdī) 63 Rīgas pašvaldības skolās, ko veiks ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji SIA “Baltic Restaurants Latvia”, SIA “Žaks-2”, SIA “Fristar”, SIA “Skolu ēdināšanas serviss”, SIA “Marniko”.

Ēdienu pārpalikumu uzskaite tiek veikta ES programmas “Interreg Baltic Sea region” projekta “Inovatīvas stratēģijas sabiedriskā ēdināšanā: ilgtspējīgas sabiedriskās ēdināšanas instrumentu kopuma paplašināšana” ietvaros, kura dalībnieki ir arī Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, SIA “Baltic Restaurants Latvia”.

Pārtikas izšķērdēšana ir nopietns izaicinājums visiem pārtikas sistēmas dalībniekiem. Pārtikas atliekas rada ne tikai vides piesārņojumu, bet arī iznieko izmantotos resursus, kas nepieciešami, lai pārtiku saražotu un nogādātu līdz patērētājam. Pasaulē apmēram 30% saražotās pārtikas tiek izšķiesta [1]. Lai gan visvairāk pārtikas atkritumu veidojas mājsaimniecībās, tomēr arī izglītības iestāžu ēdnīcās skolēnu neapēstais rada ievērojamu atkritumu apjomu.

Ēdienu atlieku rašanos ietekmē vairāki faktori:

  • skolas ēdnīcas tehniskās iespējas, ēdamzāles lielums, kas nosaka, vai skolēnam ir iespējams ēdienu komplektēt pašam no pašapkalpošanās letes, kopgaldiem;
  • ēšanai atvēlētais laiks – starpbrīža ilgums;
  • ēšanas paradumi;
  • normatīvie akti, kas nosaka noteiktu ēdiena skaita komplektu pusdienās.

Lai samazinātu ēdienu atlieku apmērus, ir jānovērš to rašanās cēloņi, jāizvērtē visu iepriekšminēto faktoru ietekme. Izpētes sākumā ir būtiski noteikt ēdienu atlieku apjomu, lai vēlāk, ieviešot pasākumus to mazināšanai, piemēram, mainot ēdināšanas organizācijas veidu, varētu novērot atkritumu samazināšanos. Tāpēc ir svarīga visu ieinteresēto pušu sadarbība!

[1] EK paziņojums (2011) Ceļvedis par resursu efektīvu izmantošanu Eiropā

Attēls: pixabay.com

Informāciju sagatavoja: Ingrīda Millere, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Izglītības pārvaldes, Izglītības atbalsta nodaļas galvenā speciāliste-eksperte