Pasaules čempionātā kosmosa modeļiem Latvija uzvar raķešu lielvalstis ASV un Ķīnu

Pasaules čempionātā kosmosa modeļiem Latvija uzvar raķešu lielvalstis ASV un Ķīnu

Vasara ir bijusi spraigiem notikumiem un spilgtiem iespaidiem pārbagāta. Īpaši nozīmīgs un gaidīts notikums Tehniskās jaunrades nama “Annas 2” raķešu modelisma un lidmodeļu un dronu audzēkņiem un skolotājiem bija dalība Pasaules čempionātā kosmosa modeļiem (FAI World Championships for Space Models), kas jūlija sākumā norisinājās Austinā, Teksas štatā, Amerikā.

Starp 18 valstīm, kas piedalījās Pasaules čempionātā, Latvijas vecākā komanda (Oskars Raudiņš, Lauris Pumpurs, Karīna Limora, Māris Brakovskis un Ilmārs Breidaks) ieguva 1. vietu pasaulē S8P klasē, apsteidzot ASV un Ķīnu, kas ir divas lielākās raķešu lielvalstis.

TJN “Annas 2” audzēkņi un skolotāji sacensībās piedalījās Latvijas valsts izlases sastāvā. Darbietilpīgs un sarežģīts bija pats gatavošanās process. Rūpīga plānošana, jaunu formu izgatavošana un neskaitāmu lidmodeļu un raķešu modeļu izgatavošana, kas jāpielāgo ne tikai ASV specifiskajām prasībām, bet arī ekstremāli karstajam laikam. Modeļi tika gatavoti no specifiska materiāla, ko izmanto kosmosa un aviācijas nozarē, kā piem., oglekļa šķiedra, kevlārs, kaptons, balza u.c. Tas viss prasīja milzums lielu darbu, pacietību un negulētas naktis. Tāpēc gandarījums par sasniegtajiem rezultātiem un panākumiem ir jo īpaši liels. Mums ir par ko priecāties un lepoties!

Nav noslēpums, ka ASV un Ķīnas izlases tiek pārstāvētas ar ievērojami lielāku dalībnieku skaitu, kā arī ir finansiāli stabilākas. Izņēmums nebija arī šīs sacensības.
Ar lepnumu varam teikt, ka ceļojošais kauss ir atgriezies Latvijā un tas te paliks līdz nākamajam Pasaules čempionātam, kas notiks pēc diviem gadiem Serbijā.

Jauniešu komanda sniedza izcilu sniegumu un ieguva godalgotas vietas komandu vērtējumā:
2. vietu S8D klasē
2. vietu S3A klasē
3. vietu S9A klasē
Jāatzīmē, ka jaunākais Latvijas komandas dalībnieks ir 12 gadus vecs.

Īpaši liels prieks par audzēkņu individuālo sniegumu:
Karīna Limora 1. vieta pasaulē S8P klasē sieviešu kategorijā.
Māris Brakovskis 2. vieta pasaulē S8P klasē.
Austra Pumpure 3. vieta pasaulē S6A klasē sieviešu kategorijā.
Mikus Tučs 3. vieta pasaulē S9A klasē.

Paldies audzēkņiem – Mikum Tučam, Artūram Haritonovam, Eliasam Marko Alismailam, Karīnai Limorai, Austrai Pumpurei, Mārim Brakovskim un skolotājiem Oskaram Raudiņam, Laurim Pumpuram, Ilmāram Breidakam un Raivo Lupikam. Kā arī paldies bijušajam Lidmodeļu skolotājam Aleksandram Ojaveram un vizuālo materiālu iemūžinātājai Martai Annai Rūtenai.
TJN “Annas 2” komanda lepojas ar audzēkņu un skolotāju augstajiem sasniegumiem un ieguldīto darbu!

Foto Marta Anna Rūtena.

Galerijas