Pieredzes apmaiņa un sadarbība ar Valmieras 2. vidusskolas pirmsskolas struktūrvienību “Varavīksne”

Pieredzes apmaiņa un sadarbība ar Valmieras 2. vidusskolas pirmsskolas struktūrvienību “Varavīksne”

Viskošākajā rudens dienā, 13. oktobrī, Rīgas 275. pirmsskolas izglītības iestādes “Austriņa” 18 darbinieki devās ceļā uz Valmieru. Pateicoties Valmieras 2. vidusskolas pirmsskolas struktūrvienību “Varavīksne” vadītājas vietniecei Katrīnas Briežkalnas lūgumam dalīties pieredzē un nodrošināt iespēju iepazīt pedagoģisko darbu mūsu iestādē, kopīgi veidojam sadarbības plānu.

Tā nu sanāca, ka mēs bijām aktīvāki un pirmie bijām gatavi sarunāt autobusu un agrā piektdienas rītā doties ceļā.

Izrādījās, ka Valmieras 2. vidusskolā, pateicoties veiksmīgai skolas vadības un pašvaldības darbinieku sadarbībai, dalībai projektu darbos, ir notikuši vērienīgi pārbūves darbi. Tātad mēs bijām vieni no pirmajiem ciemiņiem, kuri varēja apskatīt veikto pārbūvi, teritorijas labiekārtošanu un piedalīties vadītājas vietnieces organizētajā seminārā par e-klases lietošanas iespējām un sadarbību ar vecākiem. 

Bijām pārsteigti, cik aizrautīgi par dalību eko-skolu projektā un brīvdabas pedagoģijas atziņām stāsta skolas direktors Andrejs Gluhovs. Viņš paskaidroja, ka katrai pirmsskolas grupai ir izmēģinājumdobe, ir iespēja veikt darbus siltumnīcā, rūpēties par mīļdzīvniekiem un vēl teritorijā top ūdens izpriecu, augu laistīšanas vieta. Viņa vadībā visi celtniecības darbi bija patiesi veikti ar lielu atbildību un galvenais, ka, pārveidojot skolas telpas, katrai grupai tika paredzētas noteiktas kvadratūras telpas, kuras atbilst 18 bērnu grupas apjomam. Tātad visas 12 grupas ir ar vienādu bērnu skaitu un aktīvajā rīta cēlienā vienlaicīgi strādā divi pedagogi. Bijām patīkami pārsteigti par pašvaldības atbalstu, nodrošinot divas pedagogu darba slodzes katrai grupai.

Pieredzes semināra laikā uzzinājām, ka pirmsskolas struktūrvienībai, esot zem viena jumta ar skolu, ir daudz priekšrocību. Pāreja no pirmsskolas uz skolu norit pakāpeniski bez īpašiem satraukumiem, skolēni iesaistās dažādos projektos kopā ar pirmsskolas vecuma bērniem, arī pirmsskolas un skolas pedagogu sadarbība, domu apmaiņa ir  aktīva un produktīva. Domāju, ka  arī papildus līdzekļu piesaiste skolai izdodas sekmīgāk nekā mazāka apjoma iestādei. Ekskursijas laikā pa pirmsskolas telpām redzējām, cik ir daudz kvalitatīvu un gaumīgi izvēlētu bērnu mēbeļu, tiek atvērts arī Montessori kabinets, nodrošināti digitālie līdzekļi. Tātad tiek piedāvātas daudz un dažādas iespējas.

Šobrīd, atgriežoties mājās un gatavojoties uzņemt ciemiņus no Valmieras, saprotam, ka mūsu labākie sniegumi noteikti ir latviešu tautas tradīciju izzināšana, ieražu svētku pasākumi un protams arī dalība eko-skolu kustībā. Tāpēc domāju, ka mūsu ikdienas daba iedvesmai noder šādi vārdi – dzīves skaistums ir vienkāršās lietās, kad tajās spējam ieraudzīt brīnumu.

Sirsnīgs paldies visiem darbiniekiem, kas ņēma aktīvu dalību pieredzes apmaiņas pasākuma organizēšanā, liela pateicība Valmieras 2. vidusskolas direktoram Andrejam Gluhovam, pirmsskolas struktūrvienības “Varavīksne” vadītājas vietniecei Katrīnai Briežkalnai, kā arī izglītības psiholoģei Ievai Ostrovskai, kura bija apņēmības pilna vadīt semināru “Katra darbinieka līdzatbildība pieņemto lēmumu īstenošanā un uzraudzībā” ļoti īpašā vietā Līgatnes smilšu alās. Šoreiz izdevās veiksmīgi savienot profesionālās pieredzes, tālākizglītības darba uzdevumus ar Latvija dabas brīnišķīgu vietu iepazīšanu un saņemt  nelielu ieskatu Valmieras pilsētas dzīvē.

Informāciju sagatavoja: Rīgas 275. pirmsskolas izglītības iestādes “Austriņa” vadītāja A. Tauriņa

Galerijas