Pirmsskolu speciālo pedagogu tikšanās Rīgas 13. pirmsskolas izglītības iestādes “Ābecītis” konsultatīvajā centrā

Pirmsskolu speciālo pedagogu tikšanās Rīgas 13. pirmsskolas izglītības iestādes “Ābecītis” konsultatīvajā centrā

Pēc Rīgas 13. pirmsskolas izglītības iestādes “Ābecītis” konsultatīvajā centra speciālās pedagoģes – Lolitas Apsēnas iniciatīvas, 2023. gada 21. novembrī uz savu otro tikšanos pulcējās Rīgas pilsētas pirmsskolu speciālie pedagogi un speciālie izglītības skolotāji.

Tikšanās mērķis bija apspriest un saprast dažādus darba jautājumus, kuri ir saistīti ar konkrētiem –  jautājumiem speciālajā pedagoģijā, apmainīties ar informāciju, saskaņot kopīgus redzējumus, kas palīdz un uzlabo speciālo pedagogu ikdienas darbu. Mēs kā kolēģi viens otru informējām par  pašreizējiem projektiem, turpmāko centienu plānošanu, problēmu risināšanu un dažādu lēmumu pieņemšanu, kas ietekmē visu mūsu intereses un darba specifiku. Sarunās tika risināti jautājumi – konkrēti par dokumentu sagatavošanu PMK. Terminu pielietojums, kā izteikties skaidrāk, kodolīgāk, lai izlasot sagatavoto dokumentu nerastos neskaidrības un nekorekti pārpratumi.

Ikviens kolēģis uz tikšanos bija ieradies ar saviem darba -metodiskajiem materiāliem, kurus izmanto ikdienā – bērnu/audzēkņu izvērtēšanā, dinamikas piefiksēšanai, sarakstei ar institūcijām un informatīviem materiāliem ģimenēm.

Lielu interesi izraisīja Ķekavas novada Speciālās pedagoģes Vineta Lipšānes un logopēdes Ievas Kalniņas prezentācijas par Minhenes funkcionālās attīstības diagnostiku (MFAD), kā agrīnās attīstības izvērtēšanas instrumentu un N.Razgailas ‘’Uzdevumu krājums pirmsskolas vecuma bērniem zināšanu, prasmju, apguves līmeņu novērtēšanai’’, ikdienas un izvērtēšanas darba materiāls.

Abu šo materiālu pielietošanas iespējām, kā arī informācija par MFDA apgūšanas iespējām – Liepājas universitātē,  Ph.D G.Tomeles vadībā.

Nākamās tikšanās nodoms, aktuāla tēma – Speciālo pedagogu, speciālo izglītības skolotāju biedrības dibināšanas iespējas, pretrunas, plusi un mīnusi.

Rakstu sagatavoja Rīgas 13. pirmsskolas izglītības iestādes “Ābecītis” konsultatīvā centra speciālā pedagoģe Lolita Apsēna.