RIBOCA integrē laikmetīgo mākslu skolu izglītības programmās

RIBOCA integrē laikmetīgo mākslu skolu izglītības programmās

Izglītības projekts “RIBOCA Repository of Knowledge” nodrošina laikmetīgās mākslas praksē balstītas starpdisciplināras mācību programmas un praktiskus rīkus dažādu mācību priekšmetu apgūšanai.

Projekta mērķis ir papildināt skolu izglītības programmu, bagātinot to ar radošiem mācību materiāliem, kas iedvesmoti no laikmetīgās mākslas prakses, lai veicinātu brīvas, drosmīgas un atbalstošas mācību vides veidošanos. Vienlaikus programma ir paredzēta kā atbalsts pedagogu darbam, nodrošinot gatavus, kvalitatīvus un daudzpusīgi attīstošus metodiskos materiālus mācību stundu pasniegšanai dažādos priekšmetos.

“RIBOCA Repository of Knowledge” pamats ir tiešsaistes platforma – lietošanai gatavu mācību materiālu komplektu bibliotēka, ko var brīvi izmantot skolotāji, skolēni, jaunieši, studenti un bērnu vecāki. Visi mācību materiāli ir balstīti uz mākslinieku, arhitektu, dizaineru, mūziķu laikmetīgās mākslas praksēm un izstrādāti ciešā sadarbībā ar praktizējošiem pedagogiem. To saturs ir veidots, lai rosinātu sadarbību un radošo domāšanu, kā arī uzrunātu skolēnu paaudzi, kam ir būtiski redzēt saikni starp izglītību un mūsdienu sabiedrības izaicinājumiem.

Tiešsaistes izglītības platforma piedāvā vairāk nekā 20 unikālu laikmetīgās mākslas mācību programmu ar lietošanai gataviem metodiskiem materiāliem – stundu plāniem, prezentācijām un darba burtnīcām –, ko skolotāji var izmantot bez maksas. To galvenā auditorija ir skolēni vecumā no 6 līdz 19 gadiem. Sagatavotos materiālus var izmantot kā papildu līdzekļus, lai apgūtu mācību programmu tādos priekšmetos kā dabaszinības, fizika, mūzika, sociālās zinātnes, vizuālā māksla un daudzos citos. Mācību materiāli ir tulkoti latviešu, somu, krievu un angļu valodās. Šobrīd norit darbs pie to tulkošanas arī ukraiņu un lietuviešu valodās.

“RIBOCA Repository of Knowledge” programmu papildina klātienes mākslas meistarklases “Māksla + zinātne” un “Māksla + Līdzdalība”. Meistarklases ir veidotas, lai izmēģinātu mācību materiālus praksē un iesaistītu skolēnus radošā mācību procesās. Meistarklases norisinās katru darba dienu plkst. 11:00 un plkst. 14:00 Common Ground centrā (Andrejostas iela 27, Rīga). Darbnīcas ir pieejamas latviešu vai krievu valodā, dalība ir bez maksas. Pieteikties mākslas darbnīcām var rakstot uz education@rigabiennial.com.


Par projektu

“RIBOCA Repository of Knowledge” projekta mērķis ir atbalstīt skolu izglītību, bagātinot to ar inovatīviem mācību materiāliem un programmām, kas iedvesmotas no laikmetīgās mākslas prakses, lai veicinātu brīvas, drosmīgas un atbalstošas mācību vides veidošanos. Viens no galvenajiem projekta pienesumiem ir tiešsaistes izglītības platforma – lietošanai gatavu mācību materiālu komplektu bibliotēka, ko var brīvi izmantot skolotāji, skolēni, jaunieši, studenti un bērnu vecāki. Visi mācību materiāli ir balstīti uz mākslinieku, arhitektu, dizaineru, mūziķu laikmetīgās mākslas praksi un izstrādāti ciešā sadarbībā ar praktizējošiem pedagogiem. Mācību materiālu saturs ir veidots, lai rosinātu sadarbību un radošo domāšanu, kā arī uzrunātu skolēnu paaudzi, kam ir būtiski redzēt saikni starp izglītību un mūsdienu sabiedrības izaicinājumiem. Projektu "RIBOCA Repository of Knowledge" īsteno trīs mākslas organizācijas no Latvijas, Lietuvas un Somijas: Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA), NAC Viļņas Mākslas akadēmijas Nidas mākslas kolonija (NAC) un Helsinku Starptautiskā mākslas programma (HIAP). Projekts tiek realizēts programmas Erasmus+ ietvaros.

Projekts tiek realizēts programmas Erasmus+ ietvaros. Erasmus+ programmā īstenoto projektu "RIBOCA Repository of Knowledge" līdzfinansē Eiropas Savienība. Eiropas Komisija nav atbildīga par šīs publikācijas saturu.