Rīga sāk īstenot projektu "Ilgtspējīga uzņēmējdarbības izglītība"

Foto no skolēnu tirdziņa Cits bazārs

Rīga sāk īstenot projektu "Ilgtspējīga uzņēmējdarbības izglītība"

Šā gada 29. un 30. aprīlī notiks starptautisks pasākums “Uzņēmējdarbības domāšanas veida attīstība, uzņēmējdarbības uzsākšana un vadīšana”. Rīgā viesosies 20 pārstāvji no Francijas, Beļģijas, Itālijas, Vācijas, Rumānijas un Polijas pašvaldībām, lai kopā ar Rīgas pašvaldības pārstāvjiem diskutētu un apmainītos ar labās prakses pieredzi par uzņēmējdarbības domāšanas veida attīstīšanu jauniešiem.

Rīgas valstspilsētas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departaments ir iesaistījies Interreg Europe programmas atbalstīta projekta īstenošanā, kura mērķis ir uzlabot ilgtspējīgas uzņēmējdarbības izglītības politiku un programmas Eiropas Savienībā. Projektā tiks izstrādāti  politikas instrumenti partnervalstīs, notiks starpreģionālie politikas apguves pasākumi, tiks apkopoti labās prakse piemēri, kā rezultātā tiks uzlabota uzņēmējdarbības izglītības pieejamība un kvalitāte 7 Eiropas Savienības reģionos.

Ideja par uzņēmējdarbības sasaistīšanu ar izglītību, īpaši jauniešiem vecumā no 15 līdz 20 gadiem, kļūst arvien aktuālāka. Viens no būtiskākajiem faktoriem, kas ierobežo Latvijas ekonomisko izaugsmi, ir darbaspēka trūkums. Lai jaunieši kļūtu radošāki, orientētāki uz iespējām, aktīvāki un novatoriskāki, nepieciešams nozīmīgais atbalsts mācību jomā - gan iespējas skolotājiem paaugstināt savu kvalifikāciju, iegūt starptautisku pieredzi, gan pašiem izstrādāt jaunus mācību materiālus un padarīt tos pieejamus visām skolām.

29. aprīlī notiks projekta uzsākšanas sanāksme, iepazīstināšana ar Latvijas un Rīgas izglītības sistēmu, Rīgas skolu karjeras izglītības atbalsta centriem, notiks diskusija par biznesa vidi Rīgā un tikšanās ar jaunajiem uzņēmumiem, kas izauguši no skolēnu mācību uzņēmumiem. Dalībniekus uzrunās Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Laima Geikina.

Sanāksmes dalībnieki apmeklēs Junior Achievement Latvia (JA Latvia) organizēto Latvijas skolēnu mācību uzņēmumu konkursu “Gen-E 2024 Latvia”, kas ilgtermiņā un metodiski nodrošina jauniešiem uzņēmējdarbības pieredzi. JA Latvia katru gadu nodrošina Eiropā aprobētu un Latvijas vajadzībām pielāgotu praktiskās biznesa izglītības programmu pieejamību aptuveni 120 000 skolēnu visā Latvijā visos izglītības līmeņos.

30. aprīlī Rīgas Valsts 3. ģimnāzija, kas ir Eiropas Uzņēmējdarbības izcilības balvas ieguvēja,  dalīsies ar savu ilggadējo pieredzi skolēnu uzņēmumu veidošanā un attīstīšanā, izaudzinot pasaulē slavenus jaunos uzņēmējus.  Pasākuma dalībnieki izstrādās savus priekšlikumus tematiskajās darbnīcās ,,Ceļš uz uzņēmēju domāšanas veidu jauniešiem”, kā, iesaistoties jaunatnes izglītošanā, uzņēmējspēju veicināšanā un jaunās uzņēmēju paaudzes veidošanā, mācību procesā sasaistīt teorētiskās zināšanas ar praksi ceļā uz uzņēmējdarbības attīstīšanu Latvijā un Eiropas savienībā.

Projektu atbalsta Interreg Europe programma.

Informāciju sagatavoja: Velta Zdanovska Rīgas valstspilsētas pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta departamenta Izglītības pārvaldes Vispārējās izglītības skolu nodaļas galvenā speciāliste-eksperte