Rīgas 182. pirmsskolas izglītības iestāde realizēja Erasmus+ programmas projektu

Rīgas 182. pirmsskolas izglītības iestāde no 2022. gada 1. februāra uzsāka realizēt projektu par bērna veselīga dzīvesveida ieradumu veidošanu, kurš noslēdzās 2023. gada 31. janvārī. Projekta norises laikā, izglītības iestāde vēlējās sasniegt to, ka mācību vide, pedagogu un bērnu ikdiena kļūtu aktīvāka un pozitīvām emocijām bagātāka, atbilstoši bērnudārza personāla un audzēkņu vajadzībām, ievērojot bērna attīstību kopveselumā.

Uzsākot dalību Eiropas Savienības atbalstītajā Erasmus+ skolu izglītības skolēnu un personālu mobilitātes pasākumā, tika domāts par mācīšanas un mācīšanās kvalitātes uzlabošanu, atbalstot skolotāju profesionālo attīstību un veicinot jaunu tehnoloģiju un novatorisku mācīšanas metožu izmantošanu mācību procesā.

Lai veiksmīgi sasniegtu projektā iecerēto, tika plānots aktivitāšu kopums gan pedagogiem, gan skolotāju palīgiem, kā arī bērniem un viņu vecākiem.

  • Martā pedagogi iesaistījās profesionālās kompetences pilnveides programmā, uzlabojot savas prasmes darbā ar digitālajiem rīkiem un to attīstīšanu pirmsskolas izglītības iestādē.
  • Visu aprīļa mēnesi, pedagogi un skolotāju palīgi iesaistījās 8 nodarbību ciklā, apgūstot pamatus par fiziskajām aktivitātēm veselībai un dzīvespriekam.
  • No 2.-7. maijam 8 izglītības iestādes darbinieki devās mobilitātē uz Barselonu, kur piedalījās kursos „Happy Schools: Positive Education for Well-Being and Life-Skills Development” iegūstot pieredzi par mācību vides veidošanu, kombinējot akadēmisko zināšanu apguvi ar aktivitātēm individualitātes un personības veicināšanai, labbūtībai, balstoties uz pozitīvo psiholoģiju, kā arī, teorijām un tehnikām pozitīvajā izglītošanā.

Papildus ikdienas fiziskajām aktivitātēm, pedagogi un bērni devās pārgājienos, izbraukumos uz jūru, papildinot tos ar fizisko aktivitāšu kopumu, iesaistījās Eiropas soļu skaitīšanas nedēļā, aktivitātēs, kuras rīkoja Futbola federācija, Handbola federācija, kā arī draudzības spēlēs ar citām izglītības iestādēm, kuras rīkoja mūsu sporta skolotāja Karīna Kronberga-Purekle,

Tehnoloģiju mācību jomā tika praktizēta ēdiena gatavošana, sniedzot bērniem priekšstatus par veselīgu uzturu, tā nozīmīgumu mūsu ķermenim, labbūtībai, kā arī zobu veselībai.

Mobilitātes dalībnieki sagatavoja prezentāciju un aktivitāšu kopumu, kuru citi izglītības iestādes dalībnieki var izmantot mācību procesā, sekmējot bērna veselīgu ieradumu veidošanos caur sevis izzināšanu, apzinātības treniņu, fiziskajām aktivitātēm. Papildus tika sagatavota interaktīva nodarbība par ķermeni, veselīgu uzturu un maņām, kuru ikviens var izmantot classflow.lv platformā.
Gaidot atnākot gada gaišākos svētkus, vecāki un bērni iesaistījās apzinātības aktivitāšu mēnesī, katru dienu veicot uzdevumu no kalendāra, tādā veidā sekmējot ne tikai bērna attīstību, bet arī nodrošinot kvalitatīvi pavadītu laiku ar ģimenēm, gūstot pozitīvu pieredzi no kopā būšanas.

Projekta laikā gūto pieredzi un izstrādātos materiālus prezentējām semināros, kuros piedalījās izglītības iestādes darbinieki, kā arī pedagogi un vadība no Rīgas 244. pirmsskolas izglītības iestādes, Rīgas 106. pirmsskolas izglītības iestādes, Rīgas 85. pamatskolas pirmsskolas, Rīgas 61. pirmsskolas izglītības iestādes kopīgā darbībā iepazīstot apzinātību, tās ietekmi uz sevi un bērna attīstību, cik daudz ir jāstrādā pašam ar sevi, jo pedagogs ir paraugs un bērna virzītājs dzīvē.

Vislielākais ieguvums ir jaunā pieredze, apgūtās metodes, kuras palīdz bērnam attīstīties kopveselumā, sekmējot visu jomu līdzvērtīgu attīstību, uzsvaru liekot fiziskajai un emocionālajai attīstībai.

Papildu informācija: Rīgas 182. pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja Ināra Bukovska un projekta koordinatore Agnese Kārkle.

Galerijas