Rīgas 229. pirmsskolas izglītības iestādē Miķeļdienas “Dārzeņu balle”

Rīgas 229. pirmsskolas izglītības iestādē Miķeļdienas “Dārzeņu balle”

Miķeļdiena ir rudens saulgrieži. Agrāk Miķeļdiena bija lieli svētki, ko atzīmēja katrās mājās. Mūsdienās šīs dienas nozīmi akcentē vien pirmsskolas izglītības iestādēs. Svarīgi šo nozīmīgo laiku neaizmirst un parādīt bērniem, kāpēc tas bijis tik svarīgs mūsu vecvecākiem un vēl senākām paaudzēm.

Lai ikvienam bērnudārzā radītu rudens noskaņu un krāšņi sagaidītu Miķeļdienu, vecāki kopā ar bērniem sarūpēja rudens ziedus, no kuriem tika veidotas glītas kompozīcijas, kuras priecēja un vēl joprojām priecē, gan lielus, gan mazus.

Godinot Miķeli un ievērojot Latviešu tautas tradīcijas, Rīgas 229. pirmsskolas izglītības iestādē tika atzīmēta Miķeļdiena. Gatavojoties “Dārzeņu ballei” iesaistījās, gan lieli, gan mazi. Bērniem bija liels pārsteigums, skolotāju pārvērtības, saimnieču lomā iejutās pirmsskolas skolotājas D.Tropa un I.Veltensone, turklāt Miķeļīša lomā iejutās pirmsskolas skolotāja A.Roberta.

Pasākumā bērniem pārsteiguma moments bija Miķelītis, kurš steigā traucās uz “Dārzeņu balli”. Saskaņā ar īstenām Miķeļdienas latviešu tautas tradīcijām, tika apdziedāts Miķelis, Jumis un rudens dāvātās veltes.  

Miķeļdiena nav iedomājama arī bez sportiskām aktivitātēm un neliela sacensību gara. Tāpēc Miķelītis bērniem bija sagatavojis aktivitātes saistībā ar rudens ražu.

Miķeļdienas svinības tika godam aizvadītas, un bērni guva daudz jaunas zināšanas, nostiprināja jau iegūtās, kā arī lietderīgi un ar prieku mācījās par rudens ražu un krāsu košumu.  Miķelītis bērniem bija sagādājis pateicības rakstus par aktīvu piedalīšanos Miķeļdienas aktivitātēs.

Pasākuma noslēgumā iestādes āra laukumā, no bērnu vecāku sarūpētajiem dabas materiāliem, kastaņiem, zīlēm, čiekuriem un ziediem visi kopīgi veidoja Latvju rakstu zīmi Jumi. Rezultāts bija iepriecinošs –  bērnu acīs aizrautība un prieks. Rudens svētki nosvinēti un āra laukumā visus vēl joprojām priecē, skaistā rudens kompozīcija.

Lai visiem izdodas gūt prieku no maziem svētkiem, kuri top par lieliem svētkiem!

Informāciju sagatavoja vadītājas vietniece izglītības jomā Līga Sproģe-Breice

Galerijas