Rīgas 25. vidusskolas un Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas audzēkņi piedalās pasākumā "EUROSCOLA 2024"

Rīgas 25. vidusskolas un Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas audzēkņi piedalās pasākumā "EUROSCOLA 2024"

Rīgas 25. vidusskolas un Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolas audzēkņi 2024. gada 21. martā piedalījās pasākumā "EUROSCOLA 2024" Eiropas Parlamentā Strasbūrā, Francijā.

Eiropas Parlamenta Vēstnieku skola (EPVS) ir Eiropas Parlamenta (EP) rīkota programma, kas sniedz skolēniem iespēju apzināties savu lomu un tiesības Eiropas Savienībā (ES). Šādi tiek veidota zinoša un politiski aktīva ES sabiedrības daļa. Lai stiprinātu sadarbības saiti un mudinātu jauniešus vairāk darboties politiskajā jomā, Eiropas Parlaments dod iespēju aktīvākajām Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolām piedalīties pasākumā EUROSCOLA, kas notiek Eiropas Parlamentā Strasbūrā, Francijā. Šogad šāda iespēja tika dota arī jauniešiem no Rīgas 25. vidusskolas un Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas. 

“Diena Eiropas Parlamentā bija elpu aizraujoša! Tā bija piepildīta ar spraigumu, kas radās no tik dažādo jauniešu lielā skaita un pozitīvās atmosfēras apkārt. Mums bija neaizmirstama iespēja klausīties un paust savus viedokļus, kā arī debatēt par aktuāliem jautājumiem”, saka Elīza no 11. klases.

Ceļojums uz EP sākās jau 19. marta rītā, kad plkst. 07.00 izbraucām no Rīgas centra. Priekšā mūs gaidīja divu dienu garš ceļš. Visi bijām satraukušies, jo nezinājām, kas mūs sagaidīs, braucām pirmo reizi un kopā ar citas skolas jauniešiem. Polijas pilsētā Vroclavā ieradāmies vēlā vakarā. Nākamā dienā brauciens turpinājās cauri Vācijai, kur vērojām tās skaisto dabu un pavasara atmodu. Vakarā ieraudzījām ilgi gaidīto Strasbūru.

21. marta rīts bija satraukuma pilns, beidzot šī diena bija klāt, Eiropas Parlaments - par kuru tik daudz tika runāts skolā! Ierodoties EP mēs visi bijām kā apburti ar Parlamenta lielumu, tā diženumu, kuru varējām pamanīt gan no ārpuses, gan iespaidīgajās Parlamenta telpās. Ar lepnumu par savu valsti devāmies Parlamenta plenārsēžu zālē, turot Latvijas karodziņus rokās, kas izcēla mūs lielajā jauniešu pulkā, jo šogad bijām vienīgie, kuri demonstrēja šādu piederības žestu savai valstij. Pirms došanās uz EP plenārsēžu zāli, mūs sadalīja četrās darba grupās.

Kā pirmā jauniešus uzrunāja Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja Roberta Metsola. Pēc prezidentes runas dalībniekiem bija iespēja iepazīstināt klātesošos ar sevi un savu valsti, kuru tie pārstāv. Tālāk sekoja diskusiju laiks, kurā varējām uzdot jautājumus un iegūt atbildes no Eiropas Parlamenta ekspertiem. Galvenā tēma ko šajā reizē apsprieda bija jautājumi, kas saistīti ar sieviešu tiesībām un dzimumu līdztiesību Eiropas Savienības dalībvalstīs. Tieši šī tēma šoreiz bija izvēlēta par pasākuma galveno apspriežamo tematu.

Otrajā sēdes daļā jauniešiem tika dota iespēja vairāk izteikties pašiem, kā arī kopā ar skolēniem no citām valstīm savstarpēji diskutēt, jau agrāk iedalītajās komandās. Katrai no komandām tika dots viedoklis - "Par!", "Pret!", "Kompromiss" un "Atturos no balsošanas", kurš bija jāpārstāv katrā no izvirzītajiem jautājumiem. Tieši šī spēle raisīja pašu aktīvāko jauniešu iesaisti, jo katrs centās uzrunāt klausītājus, lai pārliecinātu par savu viedokli. Arī šoreiz mūsu jaunieši izmantoja iespēju izteikties. Diskusiju beigās notika neliela balsošanas simulācija par iepriekš izrunātajiem tematiem. Pēc šīs programmas daļas radās lielāka sapratne par EP deputātu darbu un ikvienas balss nozīmi balsojumā.

Katrs no mums ieguva neaizmirstamu pieredzi šīs dienas laikā, kas paliks mūsu atmiņās uz visu mūžu.

“Eiropas Parlamenta apmeklējums bija visbrīnumainākā pieredze šogad. Iespēja klausīties Eiropas Parlamenta prezidentes runu un citus politiķus noteikti paliks atmiņā kā viena no bagātākajām pieredzēm manā dzīvē”, saka Roberts no 9.klases, kurš arī uzstājās debatēs.

“Diena Eiropas Parlamentā bija iespaidīga! Sajūta, kas mani pārņēma ieejot lielajā plenārsēžu zālē bija neaprakstāma. Bija ļoti interesanti klausīties citu jauniešu uzskatus un jautājumus, balsot un izteikties pašiem,“ saka Elīna no 10. klases.

Esam ļoti pateicīgi par šādu iespēju - runāt, piedalīties un diskutēt. Liels paldies Eiropas Parlamentam par sarīkoto pasākumu, kas sniedz iespēju ikkatram jaunietim būt sadzirdētam.

Pēc garās, bet aizraujošās un zinību pilnās dienas Eiropas Parlamentā devāmies uz Strasbūras vecpilsētu. Vecpilsētā pavadījām vakaru, apskatot dažādas vēsturiskās vietas. Tai ir ļoti interesanta vēsture, jo pilsētas arhitektūru veidojusi gan Vācija, gan Francija. Nākamajā dienā sākās ceļš uz mājām. Ceļa gaitā devāmies pastaigā pa Alpiem, izstaigājām Garmiša-Partenkirhene aizas, apskatījām pasakainās Basteja klintis, apmeklējām BMW muzeju un nedaudz ieskatījāmies Minhenes vecpilsētā.

Man šis brauciens ļoti patika. Interesanti vēstures fakti, Eiropas Parlaments, viduslaiku pilsētiņas, gleznainas pavasarīgās ainavas, sarunas ar draugiem un skolotājiem - tāds bija šis ceļojums. Bija patīkami pavadīt laiku draudzīgā kolektīvā, kopīgi pārrunājot ES vērtības. Paldies katram brauciena dalībniekam par jauko atmosfēru brauciena laikā! Īpašs paldies skolotājai Rudītei Liepiņai, skolotājam Tālivaldim Mežim, Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas direktora vietniecei Daigai Šeferei, skolotājai Everitai Kagainei, gidam Mārim un autobusa šoferiem Edgaram un Leonam.

Kopumā šis jauniešu pasākums un diskusijas bija iespaidīgas, pārstāvēt savu valsti starptautiskā diskusijā par aktuālām problēmām jauniešiem ir pieredze, kas dod neaprakstāmu drosmi uzdrīkstēties un runāt.

Amālija Lašinska Rīgas 25. vidusskola, 11. b klase.