Bērni izzina gaismas avotus - tumšā telpā spīdina ar lukturīšiem

Publicitātes attēls

Rīgas 258. pirmsskolas izglītības iestāde gatavojas vides akcijai "Zemes stunda"

Gatavojoties pasaulē lielākai vides akcijai “Zemes stunda”, mūsu Rīgas 258. pirmsskolas izglītības iestādē tika organizētas dažādas aktivitātes, kuru mērķis ir aktualizēt enerģijas taupīšanas iespējas.

Sakarā ar Ekoskolas gada tēmu “Enerģija” bērnu ģimenes sadarbībā skolotājām piedalījās izstādē “Apgaismojuma avoti”. Bērni un iestādes darbinieki sarūpēja izstādei dažādus eksponātus, kas saistīti ar gaismu, tie bija dažāda izmēra un formas LED spuldzes, lampas, laternas, sveces, lukturi, lampiņu virtenes, gaismas dekori, prožektori, disko bumbiņas, gaismas projektori ar krāsainiem stariņiem, lampas ar saules bateriju utt.

Izstādes nosaukumu bērni izgatavoja paši: simboliskā veidā izvietoja papīra spuldzes ar burtiem, saliekot no tām vārdu virtenes – APGAISMOJUMA AVOTI, TAUPI ENERĢIJU!, IZSLĒDZ GAISMU!

Bērniem bija iespēja iepazīties ar enerģijas avotiem (baterijas, elektrība, saule), salīdzināt lampiņu gaismiņu/jaudu (spilgti, vāji, vizuļo), vērot apgaismojuma avotu daudzveidību un pielietojamību gan tumšajā laikā, kad visas gaismiņas spilgti deg, gan dienas gaismā, kad visi gaismas avoti ir izslēgti.

Paralēli izstādei notika dažādas aktivitātes, kas palīdz bērniem paplašināt savu priekšstatu par tēmu “Enerģija”:

1. Apmeklējot izstādi, bērni ar lukturīšiem rokās veica eksperimentus ar gaismu un ēnu, vēroja ēnu kustību uz sienas, spēlējās ar savām ēnām.

2. Bērnu Ekopadome piedalījās pētījumā “Gaismas detektīvi”: izmantojot rokas lukturīšus, bērni rīta pusē apstaigāja iestādes telpās un pārbaudīja, cik gaismas avoti tiek izmantoti pirms plkst. 7.30, cik lampas ir izslēgtas, vai gaisma nedeg bez vajadzības, vai darbinieki izmanto galda lampas, strādājot ar datoru, kad grupā nav bērnu. Savus novērojumus bērni atzīmēja darbā lapās. Savāktus datus izdevās apkopot kopējā tabulā. Rezultātus Ekopadome atspoguļoja diagrammās, kas palīdz secināt, cik rezultatīvi iestādē notiek elektrības taupīšana.

3. Bērni aizpildīja darba lapas par apgaismojuma avotiem un tā nosaukumiem.

4. Ārpusnodarbību laikā bērniem tika piedāvātas interaktīvas spēles un video sižeti par elektrību, elektrodrošību, energoefektivitāti un enerģijas avotiem, piemēram, par vēja, ūdens un saules enerģiju.

Resursi:

https://static.lsm.lv/documents/1ij.pdf
https://energetikasmuzejs.lv/energy-production
https://eec.elektrum.lv/lv/
https://www.lsm.lv/
https://www.lighting.philips.lv/consumer/izveleties-spuldzi/ledclassic  

5. Bērni sagatavoja zīmējumus konkursam “Ūdens mūsu pasaulē”, atspoguļojot ne tikai ūdeni, bet arī savus priekšstatus par tēmu “Ūdens”. Bērnu darbu nosaukumi: “HES”, “ENERĢIJAS VEIDI”, ”TAUPĀM ŪDENI”, “MŪSU PLANĒTA MŪSU ROKĀS”, “ŪDENS VĀRĀS” utt.

6. Bērni nolēma, ka rosinās vecākus atbalstīt akciju “Zemes stunda”: aicinās šā gada 23. martā no plkst. 20.30 līdz 21.30 izslēgt dzīvoklī gaismu un neizmantot elektroenerģiju.

Gatavojoties Zemes stundai, 28. februārī tika popularizēts Pasaules Dabas Fonda aicinājums 30 dienas ievērot videi draudzīgu un veselīgu dzīvesveidu.

Taupīsim enerģiju kopā!

Tekstu sagatavoja Rīgas 258. pirmsskolas izglītības iestādes  Ekoskolas koordinatore Ludmila Kartenko

Galerijas