Rīgas mazākumtautību skolu pārstāvji Vasaras skolā gatavojas mācību pārejai uz latviešu valodu

Rīgas mazākumtautību skolu pārstāvji Vasaras skolā gatavojas mācību pārejai uz latviešu valodu

Rīgas skolu, kuras īsteno mazākumtautību programmas, skolotāji un skolas vadība kopumā ap 400 pārstāvjiem no 21. līdz 25. augustam piedalās Rīgas Izglītības un informatīvi metodiskā centra organizētajā Vasaras skolā un gatavojas mācību pārejai uz latviešu valodu.

Vasaras skolas mērķis ir sniegt atbalstu mazākumtautību skolu 1., 4., 7. klašu skolotājiem un skolas vadībai veiksmīgai pārejai uz mācībām valsts valodā.

Piecu dienu intensīvās mācībās skolu pārstāvji meklē atbildes uz dažādiem par šo tēmu aktuāliem jautājumiem. Mācības sadalītas pa klašu grupām, pēc priekšmetu kategorijām un notiek arī mācības tieši direktoru vietniekiem un klašu audzinātājiem.

Vasaras skolā tiek apskatīti dažādi jautājumi: kā radīt skolēnu labbūtību stundā, mācot latviešu valodā un lauzt komunikācijas barjeras? Kā plānot un sākt stundu septembrī latviešu valodā? Kā apgūt vārdus un attīstīt runas prasmes mācību priekšmetā latviešu valodā? Kā attīstīt burtu apguvi, lasītprasmes un rakstītprasmes iemaņas, uzsākot mācības 1.klasē? Kā attīstīt lasītprasmi un tekstpratību, uzsākot mācības 4. klasē? Kā plānot ārpusklases pasākumus un klases aktivitātes latviešu valodas attīstīšanai? Kā organizēt pārraudzību skolā, lai pāreja notiktu veiksmīgi? Kā organizēt sadarbību starp mācību priekšmetu skolotājiem? Kā organizēt vienotu atbalsta sistēmu klašu audzinātājiem? Kā efektīvi organizēt pagarinātās dienas grupas skolēnu valodpratības stiprināšanai? Kā organizēt darbu ar vecākiem?

Šie un vēl citi jautājumi tiek skatīti Vasaras skolā, tiek meklētas atbildes un labākie risinājumi, lai no 1. septembra visas Rīgas skolas uzsāktu mācības latviešu valodā.

Rīgas pašvaldībā šobrīd ir 51 skola, kura īsteno pamatizglītības mazākumtautību programmas. No tām 17 skolās līdz šim tika īstenotas tikai mazākumtautību programmas.

Informāciju sagatavoja: Sindija Grāvere, Rīgas pašvaldības Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore, e-pasts: sindija.gravere@riga.lv  

Galerijas