Uz naksnīgi zila debess un debesskrāpju fona trīs datoru monitori ar žilbinošām kodu rindām

Publicitātes attēls no pixabay.com

Skolas aicinātas pieteikties IT profesionāļu vizītēm un vieslekcijām

Līdz 26. janvārim skolas Rīgā un Pierīgā var pieteikties informācijas tehnoloģiju (IT) profesionāļu vizītēm, kuras organizē IT Izglītības fonds sadarbībā ar uzņēmumiem Accenture un EazyBI. Vizītēs tehnoloģiju nozares profesionāļi 11. un 12. klašu skolēniem plašāk pastāstīs par karjeras iespējām IT nozarē, kā arī aicinās jauniešus lielāku vērību pievērst STEM mācību priekšmetu apguvei.

Esošā mācību gada pirmajā semestrī nozares profesionāļi apmeklēja 64 klases Rīgā un Pierīgā, kā arī 13 klases reģionos, kopumā speciālistiem tiekoties ar 1243 jauniešiem. Lielā interese no skolu un skolēnu puses fondu mudināja iniciatīvu turpināt arī šogad. Šajā mācību semestrī (no 1.februāra līdz 30. aprīlim) ir plānots apmeklēt līdz 50 klasēm.

“Esam saņēmuši pozitīvas atsauksmes. Skolēniem ir interese uzklausīt dažādu nozaru profesionāļus, kā arī skolotāji novērtē vieslekciju lomu, kurās IT speciālisti dalās savos karjeras pieredzes stāstos, kā arī paskaidro, kāpēc skolas laikā ir būtiski apgūt STEM mācību priekšmetus, ja skolēns savu nākotni vēlas saistīt ar tehnoloģijām vai eksaktajām zinātnēm. STEM mācību priekšmetu apguve sniedz plašākas iespējas izvēlēties studiju programmu un nākotnes profesiju. Redzam, ka liela daļa jauniešu apzinās tehnoloģiju lomu savā nākotnes darbā. To apliecina fonda aptauja, kurā piedalījās 792 skolēni. Katra jaunieša redzeslokā vidēji ir vismaz divi nākotnes studiju virzieni. Visvairāk skolēnu savu karjeru saista ar tehnoloģiju jomu, kam seko veselības aprūpes nozare un sports, kā arī studijas kultūras un mākslas jomā,” skaidro IT Izglītības fonda projektu vadītāja Sandra Dārzniece.

Tehnoloģijas maina ne tikai veidu, kādā mēs strādājam, bet arī darba saturu, tāpēc izpratne par tehnoloģiju attīstību ir ļoti svarīga. “Digitālās tehnoloģijas ietekmēs nākotnes darba tirgu. Nākamajos piecos gados gandrīz visas Pasaules Ekonomikas foruma ziņojumā par darba tirgu apskatītās 28 tehnoloģijas, izņemot divas, radīs pozitīvu ietekmi, radot jaunas darbavietas. Visvairāk jaunas darbavietas sekmēs lielo datu, klimata un vides pārvaldības tehnoloģijas, kā arī šifrēšana un kiberdrošība. Pēdējā laikā īpaša uzmanība tiek veltīta ģeneratīvajam mākslīgajam intelektam, kas palīdzēs automatizēt daļu no veicamajiem darba uzdevumiem vairākās nozarēs. Tehnoloģijas attīstās ļoti strauji, tāpēc šīs jomas zināšanas un prasmes ir zelta vērtē. Accenture iesaistījās IT Izglītības fonda kampaņā, lai pievērstu jauniešu uzmanību daudzveidīgajām karjeras iespējām,” atzīmē Accenture Talantu studijas vadītāja Baltijā Zanda Arnava.

IT Izglītības fonda aptaujā tika noskaidrots, ka labs un stabils atalgojums ir noteicošais faktors nākotnes profesijas izvēlē, vienlaikus ir būtiski, lai jaunietim izvēlētā profesija patiktu un padotos. Savukārt kā trešais noteicošais faktors, izvēloties profesiju, ir elastīgums, lai karjeru varētu pielāgot dzīvesveidam. Vizītēs IT profesionāļi ne tikai dalās savos pieredzes stāstos, bet arī pastāsta par saviem ikdienas pienākumiem, nozares aktualitātēm, kā arī sniedz atbildes uz skolēnu interesējošiem jautājumiem. “Kad tuvojās skolas beigas, es vēlējos nākotni saistīt ar datoriem, bet es nepazinu nevienu, kurš strādātu IT un varētu man pastāstīt par nozari, un atbildēt uz maniem jautājumiem. Ar teju 15 gadu pieredzi dažādās IT profesijās, es varu būt šis cilvēks jauniešiem,” iemeslus apmeklēt vizītes skolās skaidro EazyBI UI inženieris Jānis Celms. 

Iepriekšējā mācību gadā IT Izglītības fonds īstenoja līdzīgu pilotprojektu, kura ietvaros 31 profesionālis apmeklēja 28 vidusskolas Rīgā, Daugavpilī, Ventspilī un Liepājā, lai pastāstītu 9. – 12. klašu skolēniem par karjeras iespējām IT nozarē. Kopumā tika apmeklētas 83 klases, speciālistiem tiekoties ar 1640 jauniešiem.

IT Izglītības fonda dibinātāji ir Accenture, Rīgas Tehniskā universitāte, Mitigate.  Fonda atbalstītāji ir EazyBI, Latvijas Mobilais Telefons, VISMA. Fonda sadarbības partneri: Izglītības un zinātnes ministrija, Workland, Omniva, Tipogrāfija ULMA, Latvijas lauku forums - viedie ciemi, EDU Vilnius, GO Vilnius, ZAB Reihmanis & Partneri,  VEFRESH, Valsts izglītības satura centrs, Skola2030, Elements of AI, Riga TechGirls, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija, Latvijas Universitāte, Transporta un sakaru institūts, Rīgas Valsts 1. ģimnāzija, Rīgas 22. vidusskola, Rīgas Kultūru vidusskola, Rīgas Itas Kozakēvičas Poļu vidusskola.

Plašāja informācija pieejama šeit.