Stipendiju konkursā "LVM bioekonomikas skola" jaunieši veido savu nākotni kokos

Stipendiju konkursā "LVM bioekonomikas skola" jaunieši veido savu nākotni kokos

Jaunā gada sākumā AS “Latvijas valsts meži” (LVM) mudina jauniešus aizdomāties, vai viņu nākotne slēpjas kokos, piedaloties stipendiju konkursā “LVM Bioekonomikas skola”. Vidusskolēniem līdz 31. janvārim jāizpēta koksnes daudzveidīgā nozīme bioekonomikā un jāiesniedz plakāts par šo tēmu, lai nopelnītu iespēju doties bioekonomikas ekspedīcijā un iegūt stipendijas.

“Jauniešus šajā konkursā rosinām iztēloties savu nākotni un veidot dziļāku izpratni par bioekonomiku, kas paver ceļu atjaunojamiem resursiem – koksnei. Attīstot bioekonomiku, mēs varam mazināt Latvijas atkarību no naftas, jo fosilo resursu patēriņš vairo vides piesārņojumu un klimata pārmaiņas, tai skaitā, finansē arī nedemokrātiskus un represīvus režīmus”, stāsta Līga Abizāre, LVM vides izglītības vadītāja.

Jau septīto gadu jaunieši var izzināt meža resursu lomu vides problēmu risināšanā “LVM Bioekonomikas skolā”. Konkursu kopš 2017. gada organizē LVM sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru, AS "Latvijas Finieris" un biedrību "Zaļās mājas".

Konkursā var piedalīties 10.–12. klašu skolēni vai profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi vecumā no 16 līdz 19 gadiem.

Konkursa 1. kārtai sagatavoties palīdzēs LVM podkāsts "Dabā gājējs", kurā ķīmijas institūta vadošais pētnieks Jānis Rižikovs stāsta par mācību un karjeras iespējām koksnes pārstrādē, kā arī koksnes saistību ar bioekonomiku, tai skaitā, džinsu biksēm un sejas krēmiem.

Labākajiem 1. kārtas plakātu autoriem būs iespēja februāra beigās piedalīties 2. kārtā - bioekonomikas ekspedīcijā ar meža nozares ekspertiem, izpētot koku audzēšanas un pārstrādes inovācijas. Ekspedīciju vadīs dažādu profesiju pārstāvji – mežsaimnieki, ķīmiķi, ekonomisti u.c., daloties ar savu pieredzi par daudzveidīgām mācību un karjeras iespējām bioekonomikā un koksnes biorafinēšanā.

Konkursa 3. kārtā, lai sacenstos par stipendijām, ekspedīcijas dalībniekiem martā būs jārada sociālās reklāmas video ar vēstījumu vienaudžiem ANO Starptautiskajā Meža dienā. Kopumā tiks piešķirtas 10 stipendijas  - 700, 500, 300 un 100 eiro apjomā!

Stipendiju saņēmējus noteiks žūrija no LVM, Valsts izglītības satura centra, AS "Latvijas Finieris", biedrības "Zaļās mājas", asociācijas "Latvijas koks", kā arī Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta. Jaunums – šogad tiks piešķirta arī specbalva par labāko komunikāciju sociālajos tīklos. Konkurss atbalsta ANO ilgtspējīgas attīstības mērķus.

Vairāk informācijas un pieteikšanās anketa www.lvm.lv/bioekonomika